Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Кolubarske.rs odbile novac iz budžeta po konkursu

04.04.2019.
nOVAC

Iz budžeta Valjeva sa 7,3 miliona dinara biće finansiran 21 projekat u oblasti javnog informisanja. Na spisku su i oni čije je sedište van Valjeva, osam je iz Beograda i po jedno iz Niša i Šapca.
Кao što su Кolubarske.rs ranije pisale više od polovine novca iz budžeta Valjeva opredeljenog za informisanje javnosti dobili su Zorica Jelača i Marko Aćimović, direktori i vlasnici beogradskih preduzeća i Udruženja građana.
Pored 7,3 miliona dinara za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja, iz budžeta je izdvojeno još 4.140.000 za usluge informisanja "kupljene" kroz javnu nabavku, što ukupno iznosi 11.440.000 dinara. Od tog iznosa 6.150.000 dinara dobila su preduzeća Jelače i Aćimovića.
Prema rešenju o raspodeli 7,3 miliona dinara iz budžeta, Кolubarskim.rs je za projekat "Sve o javnim nabavkama" opredeljeno 60.000 dinara.
S obzirom na to da taj iznos nije dovoljan za relizaciju našeg projekta, odustali smo od dodeljenih sredstava i o tome obavestili Gradsku upravu, koja je od učesnika konkursa tražila da, ukoliko su dobili manji iznos od traženog, "bez odlaganja dostave novu specifikaciju troškova, odnosno obaveštenje o tome da odustaju od sredstava koja su im dodeljena".
Odustajanje od dodeljenih sredstava
 "U vezi Vašeg Rešenja o dodeli sredstava iz budžeta grada Valjeva za sufinansiranje  proizvodnje medijskih sadržaja radi  ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, podizanja kvaliteta informisanja osoba sa invadilitetom i nacionalnih manjina u 2019. godini obaveštavam vas da odustajemo od dodeljenih sredstava.
 Dodeljena sredstva po Кonkursu nisu dovoljna za sufinansiranje realizacije bilo kakvog projekta iz oblasti informisanja, a naročito nisu dovoljna za obuhvatan i složen projekat praćenja javnih nabavki. Razumeli smo poruku koju ste nam poslali kao pokušaj da dodeljenim iznosom ponizite naše Internet novine, naš rad i naše profesionalne standarde kojima se rukovodimo, i ne prihvatamo je.
 Razumemo da je realizacija projekta „Sve o javnim nabavkama“ u prethodnom periodu nanela štetu vladajućoj partokratskoj garnituri u lokalnoj samoupravi i vašu odluku doživljavamo kao pokušaj da se u budućnosti spreči iznošenje činjenica o sumanjama u nezakonito postupanje i sumnjama na korupciju u postupcima javnih nabaki. Takođe, razumemo i vaš interes da se javnosti uskrate objektivne činjenice o realizaciji i načinu trošenja javnih, budžetskih sredstava kao i vaš interes da propagandnim tehnologijama predstavite „realnost“ koja je u suprotnosti sa činjenicama.
 Naša misija jeste da novinarsku veštinu koristimo za zaštitu i unapređenje javnog interesa zarad opšte dobrobiti, da se ne povinujemo kratkoročnim i pojedinačnim interesima, naročito kada su takvi interesi protivzakoniti i štetni po ostatak društva.
 Uprkos teškom materijalnom položaju u kome se nalazi kompletno srpsko novinarstvo, pa i naše Internet novine, ne prihvatamo poniženja i trudićemo se da projekat praćenja javnih nabavki realizujemo sopstvenim sredstvima ili sredstvima iz nekih drugih izvora", navodi se u obaveštenju, koje smo uputili Gradskoj upravi, da odustajemo od dodeljenih sredstava.  
IZVOR: UNS

Najnovije