Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Novosađani platili milion dinara da Informer prepisuje saopštenja vlasti

12.12.2018.
"Informer"

 

Bez obzira na to što je plaćen novcem poreskih obveznika i trebalo bi da predstavlja izveštavanje u javnom interesu, novinarski izveštaj objavljen u Informeru o uređenju Kameničkog parka i drugih zelenih površina u Novom Sadu više zvuči kao tekst gradonačelnikove PR službe. Naime, prvi deo članka je zapravo prepisano saopštenje sa sajta Grada Novog Sada koje je objavljeno još u oktobru, dok ostatak čine prepisani delovi iz tekstova sa novosadskog portala 021.rs. Kako Informer navodi ovaj, uglavnom prepisani tekst, nastao je u okviru projekta za koji je taj list dobio milion dinara na poslednjem gradskom konkursu.
Izvorni članak je objavljen 05.12.2018. (Informer)
Iako se ispod teksta o uređenju Kameničkog parka navodi da “stavovi izneti u podržanom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva”, gradonačelnik Novog Sada se ovog teksta sigurno ne bi postideo.
“Pored novih investicija, izgradnje i uređenja bulevara i gradskih ulica, kao i sređivanja infrastrukture u prigradskim naseljima, u Novom Sadu se dosta radi i na podizanju kvaliteta svakodnevnog života. Pored ostalog, tu spada uređenje i obnova postojećih parkova, kao i najava da će Novosađani uskoro dobiti nove zelene površine”, započinje priču autor teksta “Zeleniji grad za kvalitetniji život”.
Povezane priče
Nova milionska subvencija za novosadski list „Dnevnik“
Tri godine odlučivali o medijskim projektima iako na to nisu imali pravo
Za šest meseci „Informeru“, „Srpskom telegrafu“ i portalu Srbija Danas 13 miliona za medijske projek...
Potom se navodi šta je sve Kamenički park dobio “zahvaljujući zajedničkom ulaganju grada i pokrajine” – mobilijare, pešačke staze, rasvetu, igralište, LED sijalice, solarne panele…
Sledi izjava Miloša Vučevića o velikoj akciji ozelenjavanja grada identična onoj koja je objavljena na sajtu Grada Novog Sada u novembru ove godine. 
Nakon priče o fenomenalnoj investiciji od najmanje 70 miliona dinara za uređenje Kameničkog parka, kreće deo teksta o izgradnji drugog parka pored Bulevara Evrope. Šta će sve ovaj park imati, kao i izjavu iz JKP “Zelenila”, autor je doslovce prepisao sa portala 021.rs iz teksta “Novi Sad dobija novi park”, objavljenog još januara 2017. godine. 
Istu praksu kopi-pejstovanja o trošku Novosađana, autor primenjuje i u poslednjem delu teksta, o Parku prisajedinjenja koji treba da bude otvoren do 24. novembra, prepisujući delove teksta “FOTO: Uređuje se Park prisajedinjenja između dva muzeja”, objavljen na novosadskom portalu septembra ove godine.
Pored očigledno plagiranog članka koji kombinuje tuđe tekstove i saopštena gradskih vlasti, navodi se da ga “sufinansira Grad Novi Sad”.
Informer je na konkursu u Novom Sadu ove godine preko firme „Info IT media“ inkasirao milion dinara (od 43 i po mliona koliko se na tom konkursu dodeljivalo) za projekat “Upoznajte opštine i gradove u Srbiji, Novi Sad – evropska prestonica kulture i omladine”.

IZVOR: Cenzolovka

 

Najnovije