Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Saopštenje za javnost Radija „016“

26.11.2018.
nOVAC

Ovim saopštenjem Radio „016“ želi da upozna javnost Leskovca o nezakonitim radnjama gradske uprave, odnosno Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj, u vezi sa realizacijom javnog Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Leskovca u 2018. godini.
Odeljenje za društvene delatnosti i lokalni razvoj je suprotno Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, koji je na osnovu člana 28. stav 1. Zakona o javnom informisanju i medijima doneo Ministar kulture 2016. godine, a koji je i dalje na snazi, donelo Rešenje o imenovanju komisije za izbor Projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja koji će biti sufinansirani sredstvima iz budžeta grada Leskovca u 2018. godini.
Tročlana komisija koju je imenovalo odeljenje za društvene delatnosti i lokalni razvoj, i na osnovu toga donelo Rešenje, nikako nije mogla da radi u tom sastavu, što znači da su i ove godine 20 miliona dinara poreskih obveznika nezakonito podeljena medijima u Leskovcu.
Naime, po članu 21. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, citiramo, „većina članova komisije imenuje se na predlog novinarskih i medijskih udruženja, ukoliko takav predlog postoji“, što u ovom slučaju znači, kada je komisija brojala tri člana, dva su morala biti imenovana na osnovu predloga gore navedenih udruženja.
Iako su Odeljenju za društvene delatnosti i lokalni razvoj upućeni zvanični predlozi od čak sedam različitih novinarskih i medijskih udruženja u Srbiji, oni to nisu ispoštovali i umesto dva člana Komisije, izabrali su samo jednog i to gospodina Budimira Ničića sa Kosova (iz Čaglavice). Druga dva člana komisije, Ninoslav Radičević iz Vlasotinca i Srđan Conić iz Leskovca, su sami sebe predložili kao „nezavisne stručnjake za medije ili medijske radnike“, kako stoji u Pravilniku, na šta su imali pravo, ali je samo jedan od njih mogao biti imenovan u tročlanoj komisiji.
U vezi sa ovom zloupotrebom i svesnim kršenjem Zakona, u više navrata smo se obraćali Odeljenju za društvene delatnosti i lokalni razvoj i tražili od njih po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, objašnjenja u vezi sa postupkom predlaganja i donošenja rešenja o imenovanju članova komisije i dobijali uvek opširne, ali ne i konkretne odgovore. Naravno, razlog je svesno kršenje Zakona za koje bi neko, da živimo u pravnoj državi, morao i da odgovara.
Podsećamo javnost da je sve odluke i sva dokumenta u vezi sa ovim Konkursom, pa i Rešenje o imenovanju komisije potpisao lično, šef odelenja gospodin Bojan Tojaga.
Pozivamo ga ovom prilikom, kada god želi i gde god želi, na javno sučeljavanje argumenata u vezi sa ovim protivzakonitim postupkom imenovanja članova Komisije, pa neka javnost Leskovca sama zaključi da li je bilo kršenja Zakona ili ne.
I još nešto. Već 4 godine (2015.-2018.) za redom Srđan Conić, dopisnik RTS-a iz Leskovca, se imenuje za člana i 3 puta za predsednika komisije za izbor projekata u oblasti javnog informisanja koji se sufinansiraju sredstvima iz budžeta grada Leskovca, a Upravni sud u Beogradu poništava rešenja tih komisija zbog raznih nepravilnosti u radu i 2015. i 2016. godine.
Napominjemo samo da je i za 2017. godinu pokrenut sudski postupak, a nije ni ova 2018. godina, mogla da prođe bez kršenja Pravilnika i Zakona.
A za ove 4 godine, medijima je po odluci tih komisija i rešenja Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj podeljeno čak 60 miliona dinara.
Čime je to Srđan Conić „zadužio“ Gradsku upravu i Odeljenje za društvene delatnosti i lokalni razvoj osim što je olakšao budžet Leskovca za oko 150.000,00 RSD, koliko su do sada iznosili samo sudski troškovi za izgubljene sudske sporove.
 Za Radio „016“
Jugoslav Tomić, direktor
IZVOR: Radio 016

Najnovije