Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Za dve televizije polovina medijskog budžeta

30.03.2018.
Novac

Od 42 pristigla projekta na užičkom konkursu za sufinansiranje medijskih projekata, od kojih jedan nije ispunio uslove konkursa, njih 20 je podržano sa ukupno osam miliona dinara iz gradskog budžeta.
Rešenje o raspodeli novca je potpisao Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica u ostavci, a na predlog stručne komisije koju su činili: Goran Reković (Udruženje sportskih novinara Srbije), Igor Kostić (Udruženje radio stanica RAB Srbija) i Ivan DŽodić (novinar BKTV News), koju je imenovao gradonačelnik Tihomir Petković.
Četiri miliona dinara, što je polovina ukupnog iznosa za sufinansiranje projekata, pripalo je dvema televizijama – užičkoj TV5 i čačanskoj TV Lav plus, dok je druga polovina raspodeljena na četiri radio stanice, dva štampana medija i 12 sajtova.
Medijima – TV 5 i Radio San, koji imaju istog vlasnika, dodeljeno je ukupno 2.650.000 dinara, što je više od trećine budžeta za sufinansiranje medijskih projekata. Toj televiziji je dodeljeno 2,2 miliona, a radiju 450.000 dinara. Projekat TV Lav plus, čije sedište je u Čačku, podržan je sa 1,8 miliona dinara.
Užička medijska kuća Vesti je, za tri projekta, dobila ukupno 1.120.000 dinara, od čega je nedeljniku Vesti pripalo 570.000, Radio Užicu 450.000 i sajtu Infoera 100.000 dinara.
Preduzeću „RAM Radio Media Mreža“, takođe iz Užica, dodeljeno je 670.000 dinara za dva projekta i to 570.000 za Radio Lunu i 100.000 za sajt.
Čačanski Glas zapadne Srbije može da računa na 400.000 dinara, sajt Užice oglasna tabla na 370.000, a Udruženje građana Amanet na 250.000 dinara. Po 150.000 dinara je dodeljeno užičkoj agenciji Zoom, Prvom radiju i portalu za kulturu Pasaž, dok je 100.000 dinara dobio sajt Užička republika press.
Svega 80.000 dinara, odnosno 50.000 za novine Užička nedelja i 30.000 dinara za sajt, komisija je dodelila agenciji Vodič, koja je osnivač tih medija. Sa 50.000 dinara su podržani projekti udruženja Užice medija i Kolektiv, a Privrednik sa 30.000 dinara.
– Mudro gradsko rukovodstvo najbolje zna šta je dobro za građane Užica. A šta je dobro za građane, dobro je i za medije, ironično je za Danas komentarisao raspodelu medijskog budžeta Toni Stanković, vlasnik Užičke nedelje, jednog od retkih medija u gradu koji se ktitički osvrću na rad užičke vlasti.
Svi užički mediji su dobili deo novca iz medijskog budžeta, što bi moglo da ukazuje na uravnilovku. Iako na konkursu „pravo učešća imaju svi mediji koji su upisani u Registar javnih glasila u Agenciji za privredne registre“, što znači da to pravo imaju svi mediji u Srbiji bez obzira na to da li su oni lokalni, regioinalni ili nacionalni, komisija je, ipak, dala prednost projektima užičkih medija.
– Komisija je načelno zauzela stav da se, u situacijama kada postoje slični projekti podneti pod strane medija iz Užica i medija iz drugih lokalnih samouprava, prioritet da užičkim medijima, navedeno je u zapisniku sa sednice komisije.
Takav stav mogao bi da bude problematičan i u suprotnosti sa zakonom i samim konkursom, jer favorizuje užičke medije i diskriminiše medijske kuće čije sedište nije u Užicu. Na osnovu tog stava, komisija je odbila 20 projekata medija koji nisu iz Užica i samo jedan projekat užičkog medija (Radio San, čiji je jedan projekat podržan na istom konkursu).
Iako su novinarska udruženja prepuručila gradovima i opštinama da za sufinansiranje medijskih projekata izdvajaju 2 odsto budžeta, osam miliona dinara, koliko je izdvojeno za tu namenu u Užicu, čini svega oko 0,3 odsto užičkog budžeta, koji je planiran u iznosu od 2.750.000.000 dinara.
Građanski posmatrač
Prvi put ove godine, sednici na kojoj je komisija odlučivala o raspodeli novca je prisustvovao građanski posmatrač, koga je delegirao Užički centar za ljudska prava i demokratiju.
– Svi članovi komisije su veoma detaljno procenjivali projekte, posebno njihove budžete, pojedinačno ih ocenjivali i nisam imao primedbi na njihov rad, kazao je za Danas Matija Matović, koji je na toj sednici bio u lozi građanskog posmatrača, bez prava odlučivanja.
IZVOR: "Danas"

Najnovije