Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Vukosavljević: Lokalne samouprave da odvajaju više za medije

14.02.2018.
Vukosavljević

 

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je da je povlačenje države iz vlasništva u medijima dovelo do nekih "dobrih, ali i rđavih posledica", i da će Vlada "pokušati da podstakne" lokalne vlasti da povećaju budžet za medijske konkurse.
"Trudićemo se da kroz medijsku strategiju podstaknemo lokalne samouprave da dodatno izdvajaju iz budžeta za medije, ako je to ikako moguće, do jedan odsto", rekao je Vukosavljević u Pirotu, gde je posetio 19. Salon knjige i grafike i gradske ustanove kulture.
Na pitanje o manjku zaposlenih u ustanovama kulture u Pirotu, ministar je rekao da država mora da stvara uslove da se kultura razvija u sredinama koje ulažu u nju.
"Raduje podatak da lokalna samouprava Pirota za kulturu izdvaja devet odsto iz gradskog budžeta. To Pirot svrstava u sam vrh gradova i opština u Srbiji po izdvajanjima za kulturu", rekao je Vukosavljević i podsetio da je taj grad u protekle dve godine putem projekata od njegovog ministarstva dobio 17 miliona dinara.
Gradonačelnik Vladan Vasić je izrazio zadovoljstvo zbog posete ministra Vukosavljevića i sastanka koji je održan u Gradskoj upravi.
"Na sastanku smo ga upoznali sa ustanovama kulture i njihovim problemima. Oko devet odsto iz budžeta izdvajamo za ustanove kulture i više od 1,5 posto za medije...dosta novca je uloženo u rekonstrukciju nekih objekata, ali je potrebna rekonstrukcija Doma Vojske, proširenje Arhiva, Galerije, Muzeja…", rekao je Vasić.
Dodao je da je Pirotu potrebno više osoblja u ustanovama kulture jer je, na primer, sedmoro otišlo iz Pozorišta i "veoma teško je raditi u takvim uslovima".
"I pored toga, ustanove kulture dobro rade i imaju raznovrsne programe. Saradnja s ministarstvom i njihova podrška nam je itekako potrebna", rekao je Vasić.

IZVOR: BETA

Najnovije