Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

VOICE: Članovi volšebno registrovanog udruženja samima sebi delili novac

06.02.2018.

Registracija Poslovnog udruženja Asocijacija elektronskih medija Vojvodine (AEMV) je sporna, što ih nije sprečilo da učestvuju u još spornijim raspodelama novca na konkursima za projektno sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja, koje su pojedini mediji okarakterisali kao "Udruženi medijski poduhvat", preneo je danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
Samo u 2017. godini AEMV je imao predstavnike u konkursnim komisijama u 21 od 42 vojvođanske opštine u kojima su medijski konkursi bili raspisani.
"Od članstava u tim komisijama vajde su imala i lica povezana s AEMV-om pa je 13 lokalnih komisija, u kojima su sedeli predstavnici Asocijacije elektronskih medija Vojvodine, novac dodelilo projektima koje su podnela lica povezana s tim udruženjem", naveo je VOICE.
Kako se precizira, ti detalji otkriveni su tokom sudskog postupka koje je protiv AEMV-a povela Maja Pavlović, vlasnica Kanala 9 iz Novog Sada, čiji je otac, pokojni Nemanja Pavlović, bio jedan od osnivača tog udruženja 2001. godine.
Prema tužbi koja je podneta 8. februara 2017. godine, Maja Pavlović osporava udruženju, čiji je i danas formalni član ali ne učestvuje u njegovom radu, čak i način prevođenja u Registar udruženja.
VOICE je naveo i da taj postupak ni posle godinu dana nije okončan, iako se tužbom od suda tražila privremena mera stavljanja van snage rešenja APR-a od 25. januara 2017. godine o registraciji AEMV-a.
"Ukoliko se utvrdi da je ovo udruženje nezakonito prevedeno u Registar udruženja, dovela bi se u pitanje zakonitost svih odluka o dodeli sredstava medijima u sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, ukoliko u komisije budu izabrani članovi koje je predložilo ovo poslovno udruženje", navodi se u tužbi protiv AEMV-a.
Aleksandar Vinčić, čiji su mediji dobijali znatne sume novca na medijskim konkursima, nije želeo za VOICE da komentariše navode iz teksta.Na pitanje VOICE-a kako je moguće da poslovno udruženje obavi prevođenje u Registar udruženja skoro šest godina nakon zakonskog roka, stručnjak za medijsko pravo Veljko Milić rekao je da ne postoje propisi koji tačno reguliše proceduru likvidacije udruženja.
"Za mene je, međutim, nešto drugo više sporno – kako je uopšte obavljen upis udruženja u Registar udruženja koje ima samo dva člana (Kanal 9 i RTD doo), kad Zakon o udruženjima propisuje da udruženje ne može imati  manje od tri člana?", kazao je Milić.
IZVOR: VOICE

Najnovije