Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Pare za niške medije dobile agencije sa spornom dokumentacijom

13.12.2017.

Dok Belami televizija na ovogodišnjem konkursu za medijsko finansiranje od Niša nije dobila ni dinar, 3 agencije u vlasništvu radnika ove televizije, koje su u identičnoj dokumentaciji navele reference iz godina kada nisu ni postojale, dobilo je po više od milion dinara za emitovanje programa upravo na Belamiju.

Sekretar Sekretarijata za kulturu i informisanje priznaje da je konkurs bio sporan i da su se agencije “kitile tuđim perjem”.
Parama Nišlija, po 1,1 milion dinara isplaćeno je agencijama Angel production, koja je registrovana na novinarku TV Belami Anu Milenković Rakić, Deni video u vlasništvu jedne od zastupnica iste televizije i bivše direktorke Narodnih novina Danijelu Vuković i Aleksandar videos čiji je vlasnik radnik Belamija Aleksandar Ranđelović, a sve one su u konkursnoj dokumentaciji navele identične reference, broj zaposlenih i kontakt osobu.
Inače, sve 3 agencije su registrovane maja 2016, a kao svoje iskustvo navodile su projekte sa televizije Belami iz 2015, 2014, pa čak i 2012. godine.
Realizacija projekta „Putevi Likovne kolonije Sićevo“ na osnovu sredstava koja su dobijena na konkursu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, 2012 - 2013. godine. Serijal emisija prikazan na RTV Belami tokom 2013. godine - neki su od projekata navedenih u dokumentaciji.
Pored toga, sve 3 agencije navele su Miljanu Nikolić i Tanju Bogosavljević kao novinarke koje će voditi projekte. I Nikolićeva i Bogosavljevićeva su zaposlene na Belamiju.
Međutim, vlasnici agencija Rakićeva i Ranđelović nisu odgovarali na pozive novinara Južnih vesti. Pored toga, Vukovićeva je u konkursnoj dokumentaciji, kao svoj kontakt, navela broj fiksnog telefona televizije Belami.
Niška televizija Belami ove godine nije dobila pare zbog de minimis-a, odnosno zbog toga što je od Države već dobila maksimum novca koje je na projektima mogla da dobije tokom godine.
Predsednik Komisije: Videlo se da je projekte pisala ista ruka
Pored toga što su konkursne dokumentacije ovih agencija identične, istovetna su i obrazloženja Komisije za ocenu projekata zašto su baš njima dodeljene pare. Predsednik ove Komisije Zoran Veličković objašnjava da je to zbog toga što su i sami projekti skoro isto napisani, ali da se "bitne stvari razlikuju".
To su projekti PR agencija, koji će biti realizovani preko Belamija. Imaju saglasnost te televizije da će biti tamo i emitovani. Svi ti projekti su slični ko jaje jajetu. Videlo se da ih je pisala ista ruka - rekao je Veličković.
Međutim, on je "skinuo" odgovornost sa sebe i Komisije za potencijalno spornu dokumentaciju koju su agencije priložele, jer je, kako je objasnio, njome trebalo da se bavi Sekretarijat za kulturu i informisanje Grada Niša.
“Kitili se tuđim perjem”
Nebojša Stevanović sekretar Sekretarijata za kulturu i informisanje zaduženog za proveru konkursne dokumentacije koju su podnosili mediji i agencije, sam kaže da je ovogodišnji konkurs bio sporan i da je “verovatno došlo do propusta” prilikom slanja dokumentacije Komisiji. Ipak, on kaže da je sve odrađeno po Zakonu, ali da je baš u njemu i problem.
Tu dokumentaciju proverava Sekretarijat, ali i da je tako to ništa ne menja stvari. Jer ako pogledaš ovaj šuplji Zakon o informisanju, on dozvoljava da Agencija bude registrovana danas i da se danas prijavi na konkurs. Zakon ne traži nikakvo iskustvo u realizaciji projekata, a oni su u prijavi stavili biografiju koja nije njihova. Nisu hteli da napišu da nemaju, nego su se kitili tuđim perjem - rekao je Stevanović.
Podsetimo, na ovogodišnjem konkursu za sufinansiranje medija, koji je raspisao Grad Niš, najviše para građana dato je medjima bliskim režimu.
IZVOR: UNS

Najnovije