Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Vlast u Kragujevcu tri godine nije raspisala konkurs za sufinansiranje medija

14.06.2017.
Kragujevac

Gradska vlast u Kragujevcu tri godine nije raspisala konkurs za projektno sufinansiranje medija, dok je u opštinama u Vojvodini konkurs bio namešten, ocenili su predstavnici lokalnih medija na debati "Politička ekonomija medija: vlasnici i gospodari" u organizaciji IP "Clio" i Pokreta "Novi optimizam" u Kragujevcu.

"Tri godine gradska vlast koju predvodi Srpska napredna stranka, ne raspisuje konkurs za projektno sufinansiranje medija, iako je svake godine u budžetu bilansirano za medije prvo 60 miliona, pa 80, a ove godine 20 miliona dinara", rekao je urednik "Kragujevačkih novina" Miroslav Jovanović i dodao da je "čista iluzija" misliti da štampa ili televizija sa informativnim programom mogu da se samofinansiraju na gradskom nivou.
On je dodao da se Kragujevac koji je slovio za "kolevku srpskog novinarstva", pretvorio u njegovu "grobnicu", navodeći da su u prvom talasu privatizacije 2000. godine ugašeni list "Svetlost" koji je osnovan 1935. godine, a 2015. godine se odigrala neuspela prodaja gradske Radio-Televizije Kragujevac.
Advokat i aktivista "Novog optimizma" Vlatko Sekulović je rekao da je osnovno pitanje na koji način se mediji u Srbiji finansiraju, jer, po njegovoj oceni, privrednici zaziru od medija koji ih zanimaju samo da u njih "stave neki oglas".
"Dolazimo do pitanja gde je krupni kapital, da na neki način upravlja medijima. Mislim da su to u suštini PR agencije - kupuju sekunde i prostor ,i one su od početka 1990-tih godina do danas stekle poprilično veliki novac", rekao je Sekulović i dodao da su mediji u strahu od tih agencija koje odlučuju u kojem će se mediju oglašavati.
Urednik "Kikindskih novina" Željko Bodrožić je ocenio da se projektno sufinansiranje pretvorilo u "socijalnu kategoriju" i podmićivanje "svojih" medija, da se niko ne obazire na ono što piše u zakonu.Dodao je da od početka krize stoje agencije koje dele "medijski kolač" u Beogradu, pa ni ugledni listovi ne mogu da dodju do novca, jer "sve pokupe televizije", ali je rekao da bi se, uprkos svih finansijskih teškoća, "osećao bedno" ako bi ugasio novine.Organizatori su najavili da će se razgovori "Mediji i Novi optimizam" nastaviti u Vranju.
IZVOR: BETA

Najnovije