Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

City radio odbio novčana sredstva niške opštine Pantelej na konkursu za „javni interes“

29.05.2017.

Nakon što je 26. maja ove godine GO Pantelej objavila Rešenje o raspodeli sredstava za podršku projekata za ostvarivanje javnog intersa u oblasti javnog informisanja, City radio se zahvalio na dodeljenim sredstima i odrekao se istih, jer ne želi da mrvicama iz budžeta realizuje ozbiljne projekte, kojima već 15 godina unazad zvaničnu podršku daju Ministarstvo kulture Republike Srbije i ugledni međunarodni donatori.

Prema Rešenju GO Pantelej, skoro 80 % predviđenih sredstava je odobreno za podršku projekata medijima bliskim aktuelnom režimu. Iako je City radio od strane stručnih evaluatora prepoznat kao društveno odgovoran medij, sa značajnim uticajem na javni interes, komisija za ocenu projekata je ovom mediju dodelila ponižavajuće skromna sredstva za reaizaciju predloženih projekata.
Da ironija bude veća, u Zapisniku komisije stoji: „Kao redak, pozitivan primer znalački napisanih projekata, Komisija izdvaja projekte City radija i dva portala čiji je osnivač ova medijska kuća.“ Upravo zato, postavlja se pitanje, kako je moguće da je ta ista komisija odlučila da se projekti City radija podrže sa gotovo 10 puta manjim iznosom nego projekti režimski bliskim medijima, o čijem kvalitetu u obrazloženju komisije nema ni jedne napisane reči.
Menadžment City radija smatra da sredstvima koje je GO Pantelej izdvojila za podršku njihovih projekata, nedvosmisleno pokazala šta misili o javnom interesu iz ugla nezavisnih i društveno-odgovornih medija. Konačno, Rešenjem kojim je izvršena raspodela sredstava, GO Pantelej je pokazala da nije dostojna učešća City radija u javnom interesu “na njihov način”.
IZVOR: "Siti"

Najnovije