Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Novinarka RTV-a ostala bez posla nakon porodiljskog: Moj RTV su ščepali bahati, lenji i glasni

14.12.2021.
RTV

Novinarka Radio-televizije Vojvodine Sandra Žigić ostala je bez posla u ovoj medijskoj kući nakon što joj je završeno porodiljsko odsustvovanje.

Ona je na ličnom Fejsbuk profilu napisala objavu o gotovo desetogodišnjem iskuskustvu rada u javnom medijskom servisu i kako je došlo do toga da, nakon porodiljskog odsustva, ne dobije novi ugovor. Kako je navela, najpre je bila volonterka, a potom je imala veliki broj honorarnih ugovora, ugovora o privremenim i povremenim poslovima, imala je ugovor na određeno i neodređeno. Sve to vreme menjala je agencije preko kojih su zaključivani ugovori.

U međuvremenu, rodila je bebu i otišla je na porodiljsko odsustvo. Kada je došlo vreme da se vrati, saznala je da su joj ugovor raskinuli i RTV i agencija.

Kako kaže za 021.rs, polovinom oktobra je kontaktirala svoju urednicu da bi se raspitala o svom daljem statusu na RTV-u, jer se porodiljsko završavalo početkom novembra, a pred njom je bilo još dvadesetak dana godišnjeg odmora.

„Rekla je da će se raspitati planiraju li me uopšte i natuknula da bi mi eventualno mogli da mi daju PP ugovor. Nije mi se javljala do sredine novembra, kada sam sama odlučila da odem do Glavnog i odgovornog urednika Prvog programa (jer ni sastanak sa njim nisam mogla da ugovorim telefonom). Njega nisam zatekla u kancelariji, vest mi je prenela njegova sekretarica, a urednicu sam u odlasku srela na stepenicama. Slala sam i direktno mejl uredniku, ali nisam dobila nikakav odgovor“, kaže Žigić za 021.rs.

Prilikom odlaska, kako je navela, sugerisano joj je da se „raspita kod neke drugarice kako bi našla drugi posao“, „da joj ne odgovara da radi Arteriju, jer je emisija uveče i ima malu bebu“, kao i to da nije bila zaposlenik Radio-televizije Vojvodine, već agencije.

Kako je navela u objavi na Fejsbuku, bezmalo deset godina je provela na javnom medijskom servisu, „bez ikakvih leđa, partijskih knjižica, od lektora, preko ‘vremenke’, do novinarke, voditeljke i urednice emisije“.

„Verovala sam da su dovoljni samo rad i znanje za ostanak i napredak. I znate šta – verujem u to i dalje. Moja Radio-televizija Vojvodine je jedna predivna medijska kuća, u kojoj predivni ljudi uz pomoć štapa i kanapa znaju da rade predivne stvari. Nažalost, moj RTV su ščepali pohlepni pojedinci, nestručni, bahati, lenji i glasni, koji su i mene svojevremeno ućutkivali kada sam pokušavala da govorim o onome što ne valja i šta ne treba da bude. Zatvorili su mi vrata Mog RTV-a“, poručila je Žigić, dodajući da „RTV nije njihova prćija“.

U vremenskom procepu između nedobijanja novog ugovora i pisanja objave o odnosu RTV prema novinarima, Žigić je uspela da pronađe novo zaposlenje. Kako je zaključila, ukoliko je njena priča pomogla makar jednoj mladoj ženi koja radi na RTV ili želi tamo da radi, onda je sve što joj se dogodilo – imalo smisla.

IZVOR: 021

Najnovije