Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Gosti N1: Provladini mediji neće imati nikakve posledice zbog oznake na Tviteru

19.08.2021.
Vlada

Mediji koje je Tivter označio da sarađuju sa Vladom Srbije neće imati nikakve posledice zbog toga, smatraju gosti N1. Novinar BIRN-a Radmilo Marković kaže da su na RTS-u neke informacije „zabranjene i kontrolisane“, a profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski smatra da je reakcija predsednika Aleksandra Vučića na odluku Tvitera „apsurdna“ i „ispod svakog dostojanstva“.

„Nema apsolutne nezavisnosti medija, svi mi znamo da je CNN nagnut demokratama (u SAD), Foks republikancima, ali daleko je to od ovoga što mi vidimo u našoj zemlji“, rekao je Veljanvski u Novom danu na N1.

Marković kaže da je saopštenje Ministarstva kulture i informisanja, u kom se potez Tvitera naziva cenzurom, „jeftin spin“.

„Cenzura je ono što se dešavalo u Ministarstvu informisanja kada je Vučić bio ministar – da urednici donose njemu novine“, rekao je Marković.

Veljanovski ističe da se „saradnja sa Vladom Srbije“ ne odnosi na ono što „svi mediji moraju da imaju, ako hoće izjavu ministra, predsednika vlade“.

„Tviter je mislio na permanentnu saradnju koji čini te medije propagandnim mehanizmom vlasti. To nije saradnja koja je dopuštena u profesionalnim medijima“, rekao je on.

Sagovornici N1 kažu da neće biti nikakvih posledica po označene medije u Srbiji. Marković ističe da oni nemaju podsticaj da promene način ponašanja, da su dominantni na tržištu i da pobeđuju na konkursima državnih insitucija iako krše etički kodeks.

Veljanovski smatra da se na tim konkursima radi o „tipičnoj zloupotrebi sredstava za projektno sufinansiranje ostvarivanja javnog interesa“.

„Pogledajte sa kolikom strašću i srdžbom predstavnici vlasti podržavaju te medije – oni su potpuno dokazali tu spregu koja u demokratskim društvima u toj meri ne postoji“, kazao je on.

Radmilo Marković navodi da Radio-televizija Srbije donosi „posredovane vesti“ koje su „sažvakane i prilagođene političkim vlastima“.

Navodi primer od pre dve godine, kada je BIRN objavio dokument koji dokazuje da je otac ministra unutrašnjih poslova bio u delegacije GIM-a.

Kako kaže, RTS šest dana nije objavio ništa o tome, a sedmog dana su objavili tako što je predsednik Vučić ‚objasnio‘ šta on misli o tome.

„Nije stvar u tome koliko će opozicija da ima sekundi na RTS-u, glavni problem je što neke informacije na RTS-u prosto ne možete da čujete, jer su zabranjene i kontrolisane“, kazao je Marković.

IZVOR: N1

Najnovije