Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Gruhonjić: Apsurd je da Tanjug još postoji

28.12.2020.
GHluhobjić

Programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić izjavio je danas da je apsurdno da novinska agencija Tanjug i dalje postoji, iako je prošlo pet godina od kada je tadašnji premijer Aleksandar Vučić potpisao odluku o njegovom gašenju.
„Pričati da je nešto ugašeno, a da postoji je apsurdno. Prvo su ga ugasili, pa su se prisetili da ne bi bilo loše da imaju sopstvenu državnu agenciju i odlučili su da ne poštuju svoje odluke i zakone”, rekao je Gruhonjić za TV N1.
Na pitanje da li će Tanjug sada biti privatizovan, kao što su pisali pojedini mediji, on je kazao da se Tanjugu “sprema potpuno pretvaranje u propagandnu mašineriju režima”.
“Tanjug je priča koja je sramota, koja uništava sve ostale agencije na tržištu, jer se one takmiče sa nepostojećom agencijom koja dobija ozbiljne novce iz budžeta”, kazao je Gruhonjić.
Dodao je da se stalno nalazimo u kampanji koju diktira Srpska napredna stranka i naveo da niko ne zna kada će koji izbori biti raspisani.
„Кo zna koja je njihova računica, da li će se čekati predsednički izbori ili će parlamentarni biti pre. Sve zavisi od jednog čoveka – Vučića, koji razume i reaguje samo na pritisak spolja“, rekao je Gruhonjić.
On je istakao da je, s druge strane, lopta je u dvorištu opozicije, koja mora da izvrši pritisak.
„Кako sada izgleda, to nije pritisak već je sramota kako opozicija deluje. To je politička abeceda, da biste bili politički faktor morate da imate infrastrukturu, da razgovarate s građanima. A oni ne mogu između sebe da se dogovore da li je danas subota ili nedelja“, ocenio je Gruhonjić.
IZVOR: "Danas"