Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Cvejić: Podneo sam ostavku u REM-u zbog kršenja demokratskih principa, Zekić: Sve je po proceduri

23.12.2020.
Cvejić

Profesor Slobodan Cvejić sa katedre za sociologiju Filozofskog fakulteta Beogradskog Univerziteta koji je podneo ostavku u savetu REM-a kaže za RTS da je to učinio zbog "brutalnog kršenje demokratskih procedura u savetu REM-a i već treće sednice koja je neregularna u nizu". Novoizabrana predsednica REM-a Olivera Zekić ističe da nisu prekršene procedure prilikom njenog izbora.

Slobodan Cvejić je gostujući u emisiji Oko rekao da više nema mogućnosti da se unutar saveta nešto radi i postiže.
"Pale su maske, ja imam imunitet na to, ali ne vidim efekat", kazao je Cvejić.
Na pitanje da li je odluka politički motivisana i da li je ličan, kao što to navodi Olivera Zekić, napominje da nije i da je to jasno svima.
"Nisam ličan, bilo bi dobro da ona objasni kako je dovelo do toga da ona nema protivkandidata, iako smo predlagali", izjavio je Cvejić.
Navodi da nema šanse da se predomisli i da je ostavku podneo Narodnoj Skupštini.
Zekić: Sve po proceduri 
Olivera Zekić za Tanjug kaže da nisu prekršene procedure prilikom njenog izbora na funkciju predsednice Saveta REM-a.
"Oduvek je moguće na samoj sednici REM-a podneti i dopune dnevnog reda. Na jučerašnjoj sednici imali smo tri dopune, a jedino je ova, vezana za izbor predsednika, bila sporna iz samo određenim članovima znanih razloga", rekla je Zekićeva.
Naglasila je da "insinuacije" da su prekršene porcedure prilikom izbora predsednika Saveta REM-a, odnosno prilikom same dopune dnevnog reda, "ne stoje nikako" i da je izabrana legitimnom većinom članova Saveta.
"Nadam se da se iza ovog čina Cvejića ne kriju politički razlozi, jer bi to bilo nepristojno, a dovelo bi u pitanje i motive njegovog ulaska u REM i svega što je u njemu radio prethodnih desetak meseci", rekla je Zekić.
Istakla je da REM nije uradio ništa protiv zakona i demokratskih principa, pa ni prilikom njenog izbora na funkciju predsednice Saveta REM-a.
Činjenica je, kaže, da ona već dugo smeta onima koji bi hteli da kroz REM odlučuju o ishodu izbora i o tome šta ko sme da radi na medijskoj sceni Srbije i da oni time jasno pokazuju da ih ne zanimaju ni pluralizam mišljenja, ni nezavisnost regulatora.
Napominje da je njen utisak da je cela priča o REM-u prebačena na lični nivo.
IZVOR: TANJUG

Najnovije