Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Tatalović: Uvrede upućene meni su napad na N1; Zekić: Vučić ne utiče na medije

17.11.2020.
Zekić

Novinarka Žaklina Tatalović ocenila je večeras da uvrede koje joj je uputio folk pevač Aleksandar Vuksanović, poznatiji kao Aca Lukas, suštinski nisu napad na nju lično, već na novinara N1 televizije.
Ona je gostujući u Utisku nedelje navela da je „rat“ koji tabloidi vode protiv nje posledica pitanja koja postavlja na konferencijama za novinare.
„Posle svakog (postavljanja novinarskih pitanja) tabloidi me svaki put nazivaju medijskim satrapom koji radi za opozicione lidere... Mislim da je sada veći 'medijski mrak' nego 2014. ili 2016. godine“, ocenila je Tatalović.
Ona je dodala da veruje da je neko od najbližih saradnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, „dao zadatak“ Lukasu šta da govori o njoj, a izrazila je uverenje i da Vučić kontroliše određene medije, odnosno da zove urednike i utiče na način izveštavanja.
Rediteljka Milica Кralj ocenila je da je besmisleno da postoji diskusija o tome da li političari šalju poruke novinarima ili urednicima, u trenutku „kada se država raspada“.
Ona je dodala da način govora koji se emituje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama u velikoj meri oblikuje društvo i utiče na građane.
„(To je) rečnik koji je ispisan u društvu ogromnog nasilja koje dolazi sa nacionalnih frekvencija... Građani nemaju svest o (svojoj) moći, a nećemo imati nikakvu budućnost ako se oni ne probude“, kazala je Кralj.
Dodala je i da, po zakonu koji uređuje obaveze pružalaca medijskih usluga, uslove za dobijanje nacionalne frekvencija ne ispunjava nijedna televizija „sem eventualno RTS-a, koji ispunjava samo formu“.
Ona je pozvala bivšu članicu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Oliveru Zekić da u sledećem mandatu pocepa Zakon o elektronskim medijima, jer se ne poštuje i ne primenjuje.
Zekić je, komentarišući navode o uticaju Aleksandra Vučića na medije, ocenila da predsednik „ne vodi baš toliko računa“ o radu medija i novinara, već da se bavi „važnim državnim problemima“.
Ona je rekla da Vučića poznaje 25 godina i da nije pozvao njenog urednika, niti nju dok je bila glavna urednica dnevnog lista.
Ona je kazala da je tokom pet godina rada u REM-u više puta bila izložena uvredama, i da tada niko nije stao u njenu odbranu, a ocenila je da su uvrede upućene Tatalović i drugim ženama „problem društva i patrijarhalne sredine koja će odmah diskvalifikovati (žene)“.
Dodala je i da N1 i Nova S „snose odgovornost“ za odnos vlasti prema njima „zato što emituju emisije u kojima se Vučić naziva lažovom i ludakom“.
IZVOR: BETA

Najnovije