Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS: Pravo Jovane i Srđana na dostojanstven raskid radnog odnosa

22.09.2020.
Prva srpska televizija

Sindikat novinara Srbije ( SINOS) daje punu podršku Jovani Joksimović i Srđanu Predojeviću u nastojanju da se izbore za dostojanstven raskid ugovora o radu. Za SINOS je neprihvatljiv postupak poslovodstva Prve televizije da voditeljski par, koji je najzaslužniji što je jutarnji program ove medijske kuće najgledaniji u Srbiji, o prestanku radnog odnosa obavesti putem instagram mreže, a Srđanu Predojeviću ne dozvoli ulazak u zgradu Televizije.

SINOS ukazuje da su za ponižavajući položaj novinara i novinarske profesije najodgovorniji upravo NOVINARI  jer ne žele da se organizuju na način kako to čine kolege u Evropskoj i Svetskoj federaciji novinara (EFJ  i IFJ) i brane pravo na pristojan rad. Tri su glavna razloga za to:

-Strah od otkaza i ugrožene egzistencije ogromne većine zaposlenih i prihvatanje podaničkog odnosa;

-za naše prilike prilične zarade i finansijski lagodna pozicija malobrojnih novinara i urednika;

-vlasnički status pojedinih novinara kojima odgovara najamnički položaj kolega.

 

Predstavnici SINOS-a su o ovome više puta govorili gostujući  kod Jovane i Srđana koji pipadaju izuzetno maloj grupi voditelja spremnih da javno otvore pitanje teškog socio-ekonomskog položaja novinara i medijskih radnika u Srbiji.

 

SINOS  očekuje da će Medijska strategija doprineti da i u Srbiji konačno bude uspostavljen socio-ekonomski djalog u medijskoj delatnosti koji bi vodio potpisivanju granskog kolektivnog ugovora i onemogućavanju vlasnika da se na neprikladan način odnose prema novinarima i medijskim radnicima.  U tom smislu SINOS poziva vlasnika i poslovodstvo Prve televizije da se uključe u dijalog i o tome obaveste javnost.

IZVOR: SINOS

Najnovije