Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Radovanović: Spisak NVO i pojedinaca iz medija nije tačan

30.07.2020.
Vlada

Spisak novinara i nevladinih organizacija čije se finansije kontrolišu, a koji se pojavio u pojedinim medijima, nije tačan, kaže v. d. direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović
Povodom navoda da je Uprava napravila spisak od 20 ljudi i 37 organizacija ili udruženja i od banaka zatražila uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019. godine, a koji su pojedinci sa spiska ocenili kao hajku i zastrašivanje, Radovanović je rekao da spisak koji se pojavio u nekim medijima nije kompletan, kao i da neki pojedinci koji su spominjani uopšte nisu predmet analize Uprave.
On je za Кurir rekao da ne može javno da iznosi podatke, jer se radi o poverljivom procesu, ali da može da kaže da nisu svi koji su spominjani u medijima predmet analize, a još manje je to kompletan spisak svih onih koji su predmet rada Uprave.
„Ceo proces provodi se uz striktno poštovanje zakona i međunarodnih propisa, što smo kao država obavezni da poštujemo. Institucije rade svoj posao i ponoviću da su četiri ministra iz Vlade Srbije bili predmet našeg rada, što jasno pokazuje da u Srbiji nema zaštićenih - navodi Radovanović.
Radovanović je juče naglasio da Uprava nema selektivan pristup u svom radu, da je ispitivala i imovinu i račune i aktuelnih ministara, te da je rizik kod organizacija neprofitnog sektora procenjivan i prošle godine i niko to nije ocenio kao hajku.
IZVOR: TANJUG