Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Brnabić: Vlada poslala odgovor na izveštaj Fridom hausa

14.05.2020.
Brnabic

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da izveštaj Fridom hausa o stanju demokratije u Srbiji ne prikazuje pravo stanje stvari, zbog čega je Vlada poslala "studiozan odgovor na 18 strana", koji bi trebalo u četvrtak da bude objavljen.
„Moram da kažem da je izveštaj pun kontradiktornosti, očigledan je subjektivan pristup jedne osobe koja ga je pisala i čudi me da Fridom haus ne angažuje tim stručnjaka, već jednu osoba koja radi za BIRN“, rekla je Brnabić za RTS.
Ta osoba, dodala je, se poziva na reference i izvore koji govore potpuno suprotno od onoga što stoji u izveštaju.
Brnabić je rekla da će se potruditi da Vlada Srbije u četvrtak objavi svoj odgovor.
Iako izveštaj ne prikazuje pravo stanje stvari u Srbiji, postoje i stvari koje stoje i mi ćemo neke primedbe usvojiti, istakla je Brnabić.
Upitana za mišljenje o skupovima koji su organizovani ispred parlamenta, Brnabić je rekla da joj je drago što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odmah reagovao i pozvao građane da se ne okupljaju, jer još postoji rizik od širenja epidemije.
„Nadamo se da ćemo u junu moći da imamo i veće skupove od 50 ljudi, ali sada ne smemo to da radimo, važno je da i dalje poštujemo sve mere koje je Vlada donela“, rekla je Brnabić.
Govoreći o ulasku u Srbiju, premijerka je kazala da je našim državljanima dozvoljen ulazak uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, a ako to nemaju, obavezan je period 14 dana samoizolacije.
Brnabić je rekla da se prvog dana prijavilo 1,6 miliona građana za 100 evra, a veruje da će u naredna dva dana biti objavljeni i brojevi telefona kol centra za prijavu.
„Privredne mere su na vreme predstavljene i nemamo problem sa velikom stopom nezaposlenisti usled Covid-19 krize. I MMF i Svetska banka su rekli da će Srbija ove godine imati najmanji pad, a sledeće godine najveći rast“, dodala je.
Bilo je važno da uđemo u pucanj, kao što je rekao predsednik Vučić. Vodili smo računa da ne relaksiramo mere prerano, ali i da ne kasnimo u tome i čini mi se da je situacija pod kontrolom, privreda radi i važno je da ostanemo disciplinovani, zaključila je Brnabić.

Najnovije