Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Vlast nezavisne medije doživljava kao neprijatelje

08.05.2020.
ŠAbić

Najnoviji izveštaj Fridom hausa, po kojem Srbija više ne spada u red demokratski zemalja, izazvao je veliku pažnju javnosti ali i ocenu da je on – očekivan.
Srbija, uz Crnu Goru, prvi put od 2003. nije svrstana u demokratske države „zbog autoritarnog režima Aleksandra Vučića“ već se vratila nekoliko koraka unazad u grupu tranzicionih odnosno, „hibridnih režima“.
„Godinama unazad uvećavanim zarobljavanjem države, zloupotrebom vlasti i taktikom strahovlade, Aleksandar Vučić u Srbiji i Milo Đukanović u Crnoj Gori, odveli su svoje države ispod crte – prvi put od 2003. godine, nisu više u kategoriji demokratija među zemljama u tranzitu“, istakli su u FH.
Ova međunarodna organizacija je u izveštaju poseban odeljak posvetila medijima u kojem se navodi da je većina štampanih i elektronskih medija pod kontrolom vladajućeg SNS-a, a kao najgori primeri istaknuti su televizija Pink i tabloid Informer.
„Oni služe kao propagandni mediji SNS-a koji se koriste da hvale vladajuću stranku i njenog lidera, a istovremeno demonizuju njihove kritičare i protivnike“, ističe se u analizi i dodaje da su za nijansu „suptilniji“ Radio-televizija Srbije i Politika.
Sa druge strane, Fridom haus naglašava da postoje kritički mediji poput Danasa i N1, ali da je njihov domet mali.
Politički analitičar Boban Stojanović kaže za naš list da je izveštaj potpuno očekivan.
– Ranije smo pali iz grupe slobodnih u grupu delimično slobodnih zemalja, a bilo je i očekivano da nas prebace u grupu hibridnih režima. Nadam se da će biti nekih reakcija od strane međunarodnih aktera, jer su ovo dokazi o svemu onome što mi u Srbiji vidimo već nekoliko godina. I još jedan dokaz da je Srbija daleko od bilo kakvih slobodnih izbora i demokratske prakse – ukazuje Stojanović.
Na pitanje zbog čega nezavisni mediji trpe stalne pritiske, ako je uticaj režimskih propagandnih glasila daleko veći, naš sagovornik kaže da je to zato što ova vlast ne može da istrpi nikakvu kritiku.
– Od kada su došli na vlast, prvo su gasili emisije, pa terali novinare, pa su prešli na kupovinu televizija. Sada svakodnevno vode svoje kampanja protiv nezavisnih medija poput Danasa, N1, Birna, Cinsa, Кrika jer im ruše koncepciju da nema bilo kakvog kritičkog osvrta na ono što vlast radi. Кada nisu uspeli da ih uguše, sada ih svakodnevno satanizuju i čereče što kroz svoje medije, što kroz izjave poslanika, odnosno funkcionera – ističe Stojanović.
Rodoljub Šabić, advokat i prvi poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja, kaže za Danas da je ocena Srbije u poslednjem izveštaju Fridom hausa veoma neprijatna vest, i da nije iznenađujuće što vlast napada kritičke medije.
– Osnovni princip autoritarnog upravljanja društvom je „poslušnost“. Zato je logično da Danas, N1, Južne vesti i još neke koji funkcionišete u skladu sa standardima demokratskog društva, i mada teško ipak uspevate da javnosti predočite istinu, režim doživljava kao neprijatelje. A na sve načine uključujući i zatvaranje očiju pred kršenjem zakona i finansijsku podršku javnim novcem, podržava „medije“ koji su i više nego poslušni a koji su zapravo propagandna mašinerija vlasti, ocenjuje Šabić. Za našeg sagovornika, celokupan izveštaj nije ni malo iznenađujući.
– I bez Fridom hausa morali bi biti svesni činjenica kao što su ta da se državom upravlja na autokratski način, da je apsolutno predominantna, „cezaristička“ pozicija predsednika u ogromnom raskoraku sa onim što Ustav predviđa, da ozbiljne borbe protiv korupcije nema što govori o njenoj vezi sa političkom „elitom“, da se nezavisne kontrolne institucije pretvaraju u fasadne, ukrasne, da je tužilaštvo a sve više i celo pravosuđe servis političke vlasti, da nam je parlament pretvoren u nešto što ne bih ni da kvalifikujem – ističe Šabić. Prema njegovom mišljenju, ovaj „u svetu vrlo autoritativan izveštaj“ nagoveštava sve veće probleme u procesu evropskih integracija.
– Po svemu sudeći prošlo je vreme u kom su u EU zbog nekih njihovih spoljnopolitičkih prioriteta zatvarali oči pred fingiranjem reformi. Nije samo izveštaj Fridom hausa za nas loš, sličan je bio i izveštaj Transparensi internešenal o borbi protiv korupcije, isto vredi za izveštaj Reportera bez granica o medijskim slobodama, da ne nabrajam dalje – naglašava Šabić.
Bolji u gorim vremenima
– Uz sve probleme kojima je bio opterećen proces tranzicije kod nas, u kom je demokratiju zapravo zamenjivo njen loš surogat – partokratija, mi smo na listi Fridom hausa još od 2003 figurirali kao kakva takva, bar polukonsolidovana demokratija. Sad je taj status izgubljen i imamo status „hibridnog režima“, što je po ugled zemlje naravno vrlo, vrlo loše – kaže Rodoljub Šabić.
Godfri zabrinut
Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri izrazio je zabrinutost zbog ocena iz novog izveštaja Fridom hausa. „Zabrinut sam zbog ovakvih ocena. Fer izbori mogu biti način da Srbija pokaže da je privržena demokratskim vrednostima. Postoji potreba za slobodom medija i za skupštinom u kojoj će svi politički stavovi ljudi u Srbiji moći da se predstave i da se o njima otvoreno razgovara“, naveo je Godfri na Tviteru.
IZVOR: "Danas"

Najnovije