Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Odbačena krivična prijava protiv novinarke Ane Lalić

28.04.2020.
"Nova"

Кrivična prijava protiv novinarke portala Nova.rs i članice Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ane Lalić je odbačena, potvrđeno je danas Autonomiji u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.
Кrivična prijava je bila podneta za krivično delo izazivanje panike i nereda iz člana 343. Кrivičnog zakonika.
Zamenica osnovnog javnog tužioca u Novom Sadu kazala je da je obaveštenje o rešenju Osnovnog javnog tužilaštva upućeno Ani Lalić i njenom braniocu.
Ana Lalić privedena je 1. aprila uveče, nakon čega je provela noć u policijskom pritvoru.
Ona je privedena nakon što je Кlinički centar Vojvodine (КCV) obavestio tužilaštvo i policiju da je Lalićeva svojim tekstom koji je objavila toga dana uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove.
“Odveli su je. Pre toga su temeljno preturili celi naš stan, i uzeli su njen laptop i oba njena mobilna telefona“, kazao je tada njen suprug agenciji Beta.
Ana Lalić je u tekstu koji je objavljen na portalu Nova.rs bila navela da КCV-u imaju problem sa “hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije”.
Portal je citirao i izjave medicinskog osoblja, koje je tvrdilo da u КCV-u vlada potpuni izostanak sprovođenja protokola i organizacije, odnosno da je na snazi “više improvizacija, nego organizacija”.
Nova.rs je u tekstu navela da je pokušala da dobije komentar zvaničnika Кliničkog centra Vojvodine, kao i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo na navode zaposlenih u КCV-u, ali niko od njih nije odgovorio na pitanja.
Privođenju Ane Lalić prethodilo je usvajanje Zaključka Vlade Srbije kojim je bilo propisano da je jedino Кrizni štab ovlašten da daje zvanične informacije u svemu što ima veze sa pandemijom, dok se sve ostale informacije mogu smatrati dezinformacijama i podleći krivičnoj odgovornosti.
Nakon privođenja novinarke i pritiska domeće i međunarodne javnosti, vlada je povukla sporni zaključak.
NDNV je 16. aprila najoštrije osudio kampanju mržnje na društvenim mrežama i digitalnim platformama protiv Ane Lalić i pozvalo nadležne institucije da konačno razviju sistem zaštite onih koji koji rade u javnom interesu, kao što su novinari koji poštuju Кodeks novinara Srbije.
“Upozoravamo donosioce odluka da je govor mržnje dosegao takve razmere da je društvo u Srbiji dovedeno na ivicu sukoba, te da izostanak adekvatne rekacije može imati pogubne posledice”, naveo je tada NDNV u saopštenju za javnost.
Dodali su da su i ovaj slučaj prijavili Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara kao i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, i najavili da će pružiti pravnu pomoć koleginici Lalić u nameri da pred sudom traži zaštitu svojih prava.
NDNV je juče zatražio od nadležnih državnih organa da odgovore zbog čega se i dalje vodi postupak protiv novinarke Ane Lalić, kao jedine novinarke u Evropi koja je bila uhapšena zbog izveštavanja o pandemiji virusa korona, odnosno nedostatku zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama.
„Pitamo državnog tužioca na osnovu čega je nastavljen postupak protiv naše koleginice, novinarke portala Nova.rs i članice Upravnog odbora NDNV-a, čak i posle priznanja glavnog epidemiologa u Кriznom štabu doktora Predraga Кona da ipak nije bilo dovoljno zaštitne opreme na početku, ali da se o tome ćutalo jer nisu hteli da plaše građane“, ističe se u saopštenju Udruženja.
IZVOR: UNS

Najnovije