Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

VOICE: Кandidat Skupštine Vojvodine za člana Saveta REM bio optužen za plagijat

07.02.2020.
Vojvodina

Redovni profesor na Odeljenju za sociologiju beogradskog Filozofskog fakulteta i jedan od dvojice kandidata Odbora Skupštine Vojvodine za kulturu i javno informisanje za člana Saveta REM-a Slobodan Cvejić bio je optužen za plagijat „ali to nije bila prepreka za njegovo akademsko napredovanje“, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Cvejića je za člana Saveta REM-a predložila Poslanička grupa Srpske napredne stranke u vojvođanskoj skupštini, a njegovu kandidaturu potvrdio je nadležni odbor Skupštine Vojvodine na prekjučerašnjoj sednici.
Optužbe o plagijatu je, prvo unutar Filozofskog fakulteta a potom i u javnosti, izneo Cvejićev kolega Vladimir Ilić, kojeg je Cvejić zbog toga tužio za povredu časti i ugleda. Sud je, međutim, odbio tu tužbu, navodi VOICE.
Zbog tvrdnji da je plagirao deo svoje knjige, Cvejić koji je te navode odbacio, tužio je Ilića oktobra 2016. godine za povredu časti i ugleda, uz zahtev da mu kolega s fakulteta, na ime pretrpljenih duševnih bolova isplati 450.000 dinara.
Osnovni sud u Zrenjaninu je u presudi od 19. marta 2018, u koju je VOICE imao uvid, odbio tu tužbu kao i zahtev za naknadu nematerijalnih troškova. Apelacioni sud u Novom Sadu je 24. oktobra iste godine odbio Cvejićevu žalbu na presudu Osnovnog suda, u šta je VOICE takođe imao uvid.
Javnost je za Ilićeve optužbe o plagijatu saznala iz njegovog autorskog teksta na portalu Peščaniku, koji je objavljen 5. jula 2016. godine.
Ilić u njemu navodi da je kao član kadrovske komisije Filozofskog fakulteta trebalo da pred tom komisijom obrazloži unapređenje Slobodana Cvejića u zvanje redovnog profesora.
Međutim, dobio je informaciju ali i dokaze o tome da je Cvejić na stranicama svoje knjige „Socijalna ekonomija“, kojom je konkurisao za novo zvanje, bez navođenja izvora preuzeo pasuse teksta, grafikone i tabele iz knjige „Кomparativna analiza uloge civilnog društva u pružanju usluga socijalne zaštite na Zapadnom Balkanu“.
Ilić dalje u tekstu navodi brojne pokušaje Odeljenja za sociologiju za zataška čitavu stvar.
Iako sud u svojoj presudi konstatuje da je u raznim prilikama „više profesora iznelo sumnju i zaključak u pogledu postojanja plagijata, a koja se odnosi na autorstvo tužioca (Cvejića), čak i mišljenje drugih profesora, a ne samo tuženog (Ilića), da je plagijat dokazan“, Filozofski fakultet je 10. novembra 2016. doneo odluku da se Cvejić izabere u zvanje redovnog profesora.
Tu odluku potvrdio je Senat Beogradskog univerziteta 7. decembra 2016. godine.
Ilić je dva dana kasnije podneo ostavku u kadrovskoj komisiji Izbornog veća i Nastavno-naučnog veća Filozofskog fakulteta zbog, kako je naveo, „odsustva reakcije odgovornih organa na pritiske i zastrašivanja zbog njegovog delovanja kao člana komisije“.
Inače, stručna ocena o Cvejićevoj knjizi, da li je plagijat ili nije, kako konstatuje sud, nikad nije doneta, jer odbor nadležan za ova pitanja nikad nije postupio po predlogu koji je Cvejić podneo protiv Ilića.
Cvejić, kao predlog Srpske napredne stranke, i reditelj Slaviša Grujić koga je predložila Liga socijaldemokrata Vojvodine, kandidati su Odbora Skupštine Vojvodine za kulturu i javnog informisanje za člana Saveta REM-a.Nakon što Odbor za kulturu i javno informisanje utvrdi zvaničan predlog, poslanici Skupštine Srbije odlučivaće izmedju Cvejića i Grujića.
IZVOR: VOICE

Najnovije