Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Radomirović: Šta je NIN ovom naslovnicom želeo da poruči?

28.11.2019.
UNS

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović izjavio je da je puškom, sličnom onoj na naslovnici novog broja NIN-a, ubijen premijer Zoran Đinđić i da mu nije jasno šta je taj nedeljnik takvom fotografijom želeo da poruči.
"U zemlji u kojoj je ubijen predsednik vlade jednom sličnom puškom, zaista je čudno da na jednoj naslovnoj strani uglednog nedeljenika izlazi ovakva fotografija, pogotovo u tom kontekstu, sa naslovom ''Кo ruši Кrušik", rekao je za Pink Radomirović.
Ne znam šta je uredništvo NIN-a želelo takvom fotogafijom i opremom naslovne strane, pita Radomirović i dodaje da to u svakom slučaju nije dobro.
Marko Matić iz Medijske mreže Antidot, takođe, ukazuje da se u tom slučaju ne može govoriti o kršenju profesionalnih standarda, jer to nadilazi novinarsku profesiju.
"Ovo spada u nešto što može da se nazove krivičnim delom i naldežni organi treba o tome da sude", rekao je Matić za Pink.
Ukazuje da je problem i u izboru tajminga kada se fotografija objavljuje, s obzirom da i sami priznaju da je napravljena pre dve godine.
"Dakle, govori da je ovo politički trenutak i da je urađen po političkom nalogu, a znamo i čijem. Znamo i ko ovih dana poziva na bolivijski scenario, znamo da Đilas i njegov Savez za Srbiju nastoje da tako nešto izazovu u Srbiji. Ova fotografija nije slučajno sada objavljena i nije slučajno objavljena na ovaj način", kaže Matić.
On ističe da je očigleno u pitanju reč o "konkursu za nekoga ko će da povuče taj oroz, na tom snajperu koji je usmeren prema predsedniku Vučiću". Dodaje da je jasno da iza toga stoji politika Saveza za Srbiju i Dragana Đilasa.
IZVOR: N1

Najnovije