Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Brnabić: Hvala izdavaču NIN-a i nekim neistomišljenicima što su reagovali

28.11.2019.
Brnabic

Premijerka Ana Brnabić zahvalila je Ringieru, izdavaču NIN-a, što je pokazao dovoljno odgovornosti da se promeni naslovna strana tog nedeljnika, kao i javnosti na reagovanju, ali i nekim neistomišljenicima predsednika Aleksandra Vučića. Na naslovnu stranu novog NIN-a reagovalo je i Ministarstvo informisanja koje je saopštilo da se radi o "odsustvu dobrog ukusa i survavanju novinarske etike".
"Hvala i onim neistomišljenicima Vučića koji su reagovali, kao što je Slobodan Georgijev rekao da ima crvenih linija koje ne smeju da se pređu", rekla je Brnabić i gostovanju na televiziji Pink.
Takođe je zahvalila i predsedniku Liberalno demokratske stranke Čedomiru Jovanoviću na tvitu, kojim je reagovao.
Ona je rekla da iza naslovne strane NIN-a stoji čitav uređivački kolektiv tog nedeljnika, kao i da "izdavač vidi šta će sa tim dalje".
Prema njenim rečima, ta naslovna strana je "legitimizacija da možete da uradite predsedniku Vučiću šta god hoćete".
Ona je rekla da su u NIN-u od 100 fotografija izabrali baš onu u kojoj snajper može da bude uperen u predsednika države.
Ministarstvo: Žalostan primer survavanja novinarske etike
Naknadnom intervencijom vlasnika povučena naslovna strana nedeljnika NIN žalostan je primer odsustva skrupula i survavanja dobrog ukusa i novinarske etike u duboki ponor, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.
"Nakon Aušvica u neprimerenom dnevnopolitičkom kontekstu, svedoci smo ponovnog pokušaja da se poplavi neukusa i prečestog manjka standardno prihvaćenog morala u našoj medijskoj stvarnosti, doda još jedan obol. Ako aktuelno uredništvo NIN-a manirom nesposobnih i razmaženih naslednika obesno krčmi bogato nasleđe plejade velikih novinara i urednika koji su ugled ovog nedeljnika gradili decenijama, onda je to problem vlasnika lista, ali ako se naslovnim stranama podstiču isključivosti i makar u simboličkom smislu asocira na nasilje, onda je to problem čitavog društva a naročito medijske zajednice, kojoj NIN nažalost nije jedina glavobolja", navodi se u saopštenju.
Ministarstvo kulture i informisanja će, kako kaže, nastaviti da poziva medijske poslenike na moralnu obavezu pridržavanja Кodeksa novinara Srbije i da ukazuje na odgovornost za poruke koje se šalju i domaćoj i međunarodnoj javnosti.
Novinari bi trebalo da predstavljaju savest jednog društva a ne njegovu sliku u iskrivljenom ogledalu političke ostrašćenosti i niskih pobuda, dodaje se u saopštenju ministarstva.
IZVOR: "Danas"

Najnovije