Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Đorđe Kostić (Al Džazira): Zbog ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata nismo pušteni na događaj u Kovinu

14.10.2019.
UAE

Dopisnik Al Džazire Đorđe Kostić za Udruženje novinara Srbije (UNS) potvrdio je da ekipe njihove i televizije N1 nisu danas puštene na otvaranje vetroparka "Čibuk 1" u Mramorku kod Kovina, koji je izgradila kompanija Masdar iz Abu Dabija, zato što ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu to nije dozvolio, iako su se blagovremeno akreditovale.

Kostić kaže da je imao saznanja da ekipa Al Džazire neće biti puštena na događaj zbog novog amabasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali da su došli jer su dobili poziv i akreditovali se preko predsedništva Srbije.
„Pokušali smo da uđemo. Rekli su nam da sačekamo, da ne smemo da snimamo, a zatim i da ne možemo da uđemo. Nismo hteli da se nadguravamo sa obezbeđenjem i pripadnicima MUP-a, jer to nije naš posao“, rekao je UNS-u Kostić.
Nakon događaja, ekipe N1 i Al Džazire pitale su predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prisustvovao otvaranju, zašto njihove ekipe jedine nisu puštene na događaj.
„Predsednik je rekao da to nije njegova odluka i da je pokušao da utiče da se ona promeni“, rekao je UNS-u Kostić.
Kaže da su dopisnici Al Džazire do sada puštani na sve događaje i da im se do sada nikada ovo nije desilo, a da je odluka ambasadora dokaz da „privatnik odlučuje koji novinari će biti pušteni na događaj, a koji ne“.
IZVOR: UNS

Najnovije