Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Bivši urednici Brajović i Mišić: Vlast ostaje vlasnik „Večernjih novosti“

10.09.2019.
"Večernje novosti"

Nekadašnji urednici Radisav Rade Brajović i Milan Mišić za Udruženje novinara Srbije (UNS) govorili su o prodaji „Večernjih novosti“. Brajović kaže da je prodaja odgovornost vlasti i zaposlenih, a Mišić da je manevar u kojem je Boban Rajić samo sporedni akter.
Brajović je za UNS rekao da je Кompanija Novosti bila ponos naroda i vlasti, da bi je neko sada srozao.
„Bilo bi pogrešno odgovornost tražiti van države ili vlasti, ali i onih kojoj su joj bili bliski i koji su se naglo bogatili. Ne može se zaobići i odgovornost zaposlenih u ‘Novostima’, onih koji su se vezivali za vlastodršce i novobogataše!“, kaže on i dodaje da su „Novosti“ od tada počele da slabe i siromaše.
„Jednostavno – uništavane su. Da, da, sa više strana. Dovoljno je da citiramo pitanje Sindikata novinara Srbije: ‘…kako je moguće da nacionalni brend za 300 miliona kupi firma osnovana prošle godine bez ijednog zaposlenog i da li iza vlasnika iz Vučaka stoje ljudi kojima su potrebne novine za širenje kontrole i uticaja?’“, kaže Brajović.
Naglašava da je „lako prepoznati te ljude“ i da „odgovornost ne mogu izbeći“.
Кaže da je neminovno, da bismo bolje razumeli „kakve žvale su zagrizle 'Novosti'", da podseti na generaciju „Večernjih novosti“ kojoj je pripadao i koja ga je prvi put u srpskom novinarstvu, izabrala na tajnim izborima za glavnog i odgovornog urednika.
„Duže od poslednje decenije prošlog veka ‘Novosti’ su bile najtiražniji dnevni list, ali i sva izdanja kompanije. Godišnji prosek ‘Novosti’ bio je više od 550.000 primeraka, a ostvarivali smo i izuzetne prodaje – 720 hiljada dnevno. Bili smo u vrhu Evrope, u kojoj smo izdavali posebno izdanje za naše radnike“, kaže Brajović.
Dodaje da su finansijski održavali kuću „Borba“, pomagali i razvijali Štampariju, kupovali rotacione mašine i izgradili novu zgradu između zgrada u Кosovskoj i Trga Nikole Pašića, koju su koristili najviše radnici Štamparije.
„Novosti su imale najbrojniju dopisničku mrežu u Jugoslaviji, više od 300, a u svetu više od 30 stalnih dopisnika. Pomagali smo i druge novinske kuće i primali najuglednije novinare“, kaže Brajović.
Radisav Rade Brajović je u „Borbi“ radio od 1962, a u „Večernjim novostima“ od 1965. godine. Bio je urednik spoljnopolitičke i rubrike komentara, a zatim zamenik glavnog i odgovornog urednika i šef dnevne redakcije.
Glavni urednik „Večernjih novosti“ bio je 1987. do 1997, a od 1997. do 1998. godine i generalni direktor Кompanije „Novosti“.
Mišić: Glavnu ulogu u prodaji „Novosti“ trebalo je da imaju zaposleni i novinarska udruženja
Nekadašnji urednik „Večernjih novosti“ i „Politike“  Milan Mišić rekao je za UNS da je kao i većina novinara bio neprijatno iznenađen vešću da su „Večernje novosti“ prodate čoveku bez ikakvog iskustva u novinskom poslu, bez prethodnog javnog postupka oglašavanja prodaje, uslova i sličnog.
„Sve mi liči na manevar u kojem je Boban Rajić samo sporedni akter“, navodi Mišić.
On kaže da „izdavanje novina danas svakako nije profitabilan posao, pa je teško zamisliti da bi ‘Novosti’ mogle da se nađu u okrilju neke moćnije medijske kuće“.
Na pitanje da li postoje bolje mogućnosti za prodaju, Mišić kaže da je „svakako moglo da se pronađe neko svrsishodnije i u svakom slučaju transparentnije rešenje“, za list čija je tradicija odmah posle one koju ima ”Politika”.
„U njegovom pronalaženju jednu od glavnih uloga trebalo je da imaju novinari ‘Novosti’ i novinarska udruženja“, kaže on.
Na pitanje UNS-a da li je država, kao vlasnik Štamparije Borba, trebalo da propiše uslove za prodaju Кompanije Novosti, Mišić kaže da se pokazuje da je prelazak „Novosti“ u ruke Štamparije bio samo privremen.
„Država je glavni vlasnik već više od jedne decenije i opravdana su strahovanja da će ostati glavni gazda i sa Bobanom Rajićem kao nominalnim vlasnikom“, kaže Mišić.
Prva pomisao na „Večernje Novosti“, za Mišića su popularne i sadržajno bogate novine, sa vrsnim novinarima tokom najvećeg dela svog postojanja.
Milan Mišić bio je od 1997. do 1999. godine urednik i komentator „Večernjih novosti“ i izvršni direktor Кompanije Novosti.
IZVOR: UNS

Najnovije