Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Brnabić: Pozivam direktorku TVК9 na zajednički sastanak

10.08.2019.
Brnabic

Ako je zahtev direktorke televizije Кanal 9 Maje Pavlović da SOКOJ ili EPTV otpišu dugove, inače će da štrajkuje glađu, ja ne znam šta bih po tom pitanju još mogla da uradim, rekla je premijerka Ana Brnabić i dodala da po tim pitanju ne želi da pravi presedan.
"Ne želim da pravim presedan i nekome naredim da joj otpiše dugove, koje inače, svi drugi plaćaju, jer će onda to da znači da živimo u anarhiji", rekla je Ana Brnabić odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa slučajem Maje Pavlović.
Uradili smo sve što smo mogli i obećali, dodala je premijerka.
"Zvali smo SOКOJ, zamolili ih i oni su zvali i rekli da se ti dugovi reprogramiraju, ali ako neko neće i kaže ne, ili ćete da mi otpišete dugove ili ću da štrajkujem glađu, ja sam rekla da kao predsednica Vlade to ne mogu i ne želim da uradim. Ne želim da pravim takav presedan, jer nakon toga bilo ko od medija može da kaže ja ne želim da plaćam SOКOJ i ja isto želim da mi otpišete sve dugove, ili bilo ko od građana može da kaže ne želim da plaćam struju, jer mislim da je to preskupo", rekla je Brnabić.
Ona je pozvala još jednom Maju Pavlović, UNS, NUNS da ponovo sednu za sto i razgovaraju.
"Da svi sednemo i da u skladu sa vladavinom prava dogovorimo šta može da se uradi. Postoje dugovi, ti dugovi su napravljeni, neke stvari moraju da se plaćaju po zakonu. Hajde da ih prereprogramiramo i onda da se oni reše", pozvala je Brnabić.
Ona je naglasila da ne želi da utiče na bilo koji sud i "da im kaže - radite ovako ili onako".
"Ništa se nije promenilo od našeg sastanka otvorenog za javnost, neke stvari Vlada Srbije ne može da reši, jer su to stvari koje su suprotne zakonima Srbije. I SOКOJ i EPTV su zvali Maju Pavlović da potpiše sporazum o reprogramu dugova, ona se na to nije odazvala. Ona je, što se tiče konkursa za medije, dobila 1.600.000 dinara, da li je to diksriminacija?", pitala je Brnabić.
Ona je ponovila da je uvek za to da razgovara, ali da "mora da se kaže u kakvoj državi želimo da živimo".
"U Srbiji u kojoj pretite štrajkom glađu ako vam ne oproste dugove? Pa može, ali onda više nema države, nema budžeta, nema javnih institucija. Onda to znači da želimo da živimo u anarhiji. Ja to ne želim", zaključila je Brnabić i još jednom pozvala na zajednički sastanak kako bi rešili, koliko je u moći Vlade Srbije, problem televizije Кanal 9.
IZVOR: RTS

Najnovije