Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Odgovor N1 na pismo predsednice Vlade novinarskim udruženjima

10.06.2019.
N1

Predsednica Vlade Ana Brnabić uputila je pismo Udruženju novinara Srbije (UNS), u kojem traži savet šta da uradi u situaciji kada je njena izjava na "jednoj" televiziji preneta kao odgovor na pitanje koje joj nije postavljeno. UNS je, iako to predsednica Vlade nije navela, naslutio da je u pitanju izveštavanje redakcije N1.
N1 saopštava da je u Dnevniku u 22 sata, 6. juna, greškom dvaput emitovana izjava predsednice Vlade u kojoj ona nije želela da odgovara na pitanja našeg novinara u NIšu rečima: "Zato što je toliko lep dan da ga ne bih kvarila ni sa jednim pitanjem". Naš novinar zapravo nije stigao da postavi pitanja koje smo želeli da postavimo predsednici Vlade, a takvu njenu reakciju ilustrovali smo u prilogu o posledicama poplava konstatacijom novinara da je premijerka procenila da pitanje sanacije poplava može da sačeka na neki "adekvatniji" dan. Zatim smo greškom emitovali istu izjavu u sklopu vesti o reakcijama na izveštaj Fridom Hausa.
Naša redakcija nije imala nameru da istrgne iz konteksta izjavu predsednice Vlade i da je predstavi kao odgovor na pitanje o tome zašto nijedan ministar nije posetio poplavljena područja, kao i na pitanje o njenom viđenju izveštaja Fridom Hausa. Ovim putem se izvinjavamo zbog greške koja je mogla da dovede do pogrešnog tumačenja reakcije predsednice Vlade.
Da je u pitanju greška objasnili smo u telefonskom razgovoru medijskom savetniku premijerke koji je od nas zatražio objašnjenje. Prvobitno smo se saglasili da ćemo reagovanje iz premijerkinog kabineta objaviti uz vest na našem njeb sajtu, da bi posle nekoliko minuta savetnik predsednice Vlade ponovo pozvao i saopštio da to nije potrebno. Razgovor sa savetnikom premijerke nas je ostavio u uverenju da je objašnjenje greške dovoljno I da je prihvaćeno.
Posle sat vremena, međutim, internet portal UNS-a preneo je pismo Ane Brnabić u kome ona od, kako stoji, "jednog" udruženja traži savet kako da postupi u slučaju "jedne" televizije, u situaciji koja je opisana, a udruženje je naslutilo da je reč o N1. Premijerka se pita šta može da uradi da to sutra ne bude novi povod za napad na nju lično i Vladu koju vodi pod optužbom da vrši pritisak na medije?
N1 navodi da je do ovog nesporazuma došlo, između ostalog, i zbog toga što nije bila spremna da odgovori na pitanja našeg novinara. Televizija N1 je uvek spremna da ugosti premijerku i ministre u vladi, u živim emisijama, što oni očigledno izbegavaju. U tom smislu N1 ohrabruje sve državne funkcionere da prihvataju pozive za gostovanja. N1, takođe, poziva kabinet premijerke da više ne poziva investitora N1 jer je to očigledan pritisak na medije.
Dok se odnos ignorisanja N1 ne promeni, naši novinari će postavljati pitanja na događajima. Najbolji način da se izbegnu greške i nesporazumi je poštovanje novinarskih pitanja i odgovaranje na njih.
IZVOR: N1

Najnovije