Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Vučić: Fridom haus nema ništa novo, dva teksta od prošlogodišnjeg izveštaja

06.06.2019.
Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je izveštaj američke nevladine organizacije Fridom haus o stanju medijskih sloboda ne predstavljaju "ništa novo" već da se radi o dva teksta napisana na osnovu prošlogodišnjeg izveštaja čije su suštinske mete, kako je ocenio, mađarski premijer Viktor Orban i američki predsednik Donald Tramp.

Gostujući na televiziji Prva, Vučić je rekao da u tom nalazu ima "na desetine stranica, a da je za Srbiju izvučen samo antrfile".
"Fridom haus nema ništa novo. Ovo nije izveštaj već se radi o dva teksta pri čemu je jedan pisala žena iz Mađarske i njena meta je bio Orban, a druga suštinska meta Fridom hausa bio je Tramp", ocenio je Vučić.
On je odbacio kritike na račun medijskih sloboda u Srbiji navodeći da o pritisku govore oni koji "hoće da napišu šta god hoće".
"To nisu opozicioni već tajkunski mediji koji su dobili sve dozvole države. Mi moramo da pravimo bolje okvire i da budemo otvoreniji", kazao je predsednik Srbije.
Vučić je naveo da je spreman "za svaku vrste promene" na RTS-u, dodajući da su neki od predstavnika opozicije "četiri puta više" gostovali na Javnom servisu od njega iako je predsednik države.
Američka nevladina organizacija Fridom haus je u novom izveštaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana navela kao primere vođa koji vešto rade na gušenju nezavisnih medija.
Glavna autorka izveštaja Fridom hausa Sara Repuči izjavila je za Glas Amerike da je "uočljiv pad medijskih sloboda otkad je na vlasti Aleksandar Vučić i zaista postoji ozbiljan razlog za zabrinutost".
IZVOR: N1

Najnovije