Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Vlast "zanemela" na izveštaj Fridom hausa, a novinari kažu - realna slika medija

06.06.2019.
Freedom house

Stanje medijskih sloboda u Srbiji ponovo je na meti oštrih kritika. Samo nekoliko dana posle izveštaja Evropske komisije koji konstatuje da u toj oblasti nema napretka, Fridom haus objavljuje izveštaj u kome navodi da Srbija nazaduje i da predsednik Aleksandar Vučić ide koracima Viktora Orbana u gušenju kritičke misli i nezavisnog novinarstva.
Obojica za izborni uspeh mogu da zahvale dominaciji nad medijima, koju ostvaruju novim metodama, navodi Fridom haus. Umesto hapšenja i direktnog nasilja nad novinarima, na delu je model "kooptacije medija", objašnjava za Glas Amerike autorka izveštaja.
Glas Amerike: Može li se reći da je taj model opasniji od klasične cenzure, progona ili maltretiranja?
Sara Repuči: Opsaniji je u smislu da je veoma perfidan i prikriven. Tako da, ako imate u vidu stalne poreske provere, što je jedna od korišćenih taktika, to je potpuno legalno, jer nije učinjeno ništa što izlazi iz okvira vladavine prava. To onesposobljava medije, koji je iz godine u godinu predmet istrage. Jedan mediji u Srbiji je na meti takvih istraga pet godina za redom.
Paraleno sa pritiskom na kritičke, teče proces podrške "prijateljskim" medijima, navodi Fridom haus.
"Mađarska je tipičan primer gde je kooptacija potpuno završena. Iako Vučić i njegovi saveznici još nisu potpuno uspostvaili kontrolu nad medijima u Srbiji, oni idu Orbanovim koracima. Brat visokog funkcionera SNS-a kupio je 2018. dve televizije sa nacionalnom frekvencijom, a ujedno poseduje tri portala, radio stanicu i devet kablovskih kanala", navodi se u izveštaju.
"Eto realne slike ili približno realne slike stanja medija u Srbiji, uopšte stanja u društvu. Jeste deprimirajuća slika, ali ne zbog toga što je napisao ili oslikao Fridom haus, već zbog toga što je to objektivno stvarnost u Srbiji. Mediji su ozbiljno ugušeni, medijske slobode sužene", kaže novinar Đorđe Vlajić.
Dok novinari u izveštaju Fridom hausa prepoznaju ono u čemu žive, državni sekretar u resornom ministarstvu umesto odgovora na navode iz izveštaja, pita za metodologiju.
"Кoji su izvori za iznete rezultate, mišljenje i stavove? Ako postoje zašto se ne navedu? Zar to u Vama ne izaziva bar malo sumnju u regularnost pomenutih tvrdnji?", navodi Aleksandar Gajović.
"Postoji pravo da se prihvati ili ne prihvati izveštaj, ali metodologija Fridom hausa je poznata. Onaj ko hoće da se ozbiljno bavi tim izveštajem on će videti na koji način se do tog izveštaja došlo, a to što meni, pod znacima navoda, ne odgovara taj izveštaj, to je njihov problem, nije moj", ističe Vlajić.
Opozicija je u izveštaju našla potvrdu svojih tvrdnji da su mediji pod kontrolom vlasti. Zato njegovu regularnost ne dovode u pitanje. Naprotiv.
"Izveštaj o slobodi medija Fridom hausa je verovatno najrespektabilniji međunarodni izveštaj. Prvi primer gušenja medijskih sloboda koji su autori izveštaja izabrali da stave u uvod je nažalost upravo Srbija", naglašava predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.
Na takve navode Fridom hausa vlast u Srbiji je "zanemela". Resorni ministar bez odgovora na upit N1, a dve ministarke koje su se pojavile u javnosti, pobegle su od novinarskih pitanja.
IZVOR: N1

Najnovije