Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Dva nacrta Medijske strategije, udruženja neprijatno iznenađena

31.05.2019.
Medijska koalicija

U izveštaju Evropske komisije kritike su se nizale i u oblasti medija. Jedna od retkih pohvala odnosila se na rad Radne grupe koja je u saradnji sa Vladom pripremala Nacrt medijske strategije.
Novinari koji su pripremali taj dokument kažu da mesta pohvalama nema, jer je Vlada u poslednjem trenutku Nacrt strategije, bez prethodnih konsultacija sa članovima Radne grupe, izmenila i takav dokument poslala u Brisel.
Tek što se u izveštaju Evropske komisije u nizu oštrih kritika za stanje medija u Srbiji našla i jedna pohvala - da je rad Vlade i medijskih stručnjaka na kreiranju Medijske strategije bio "transparentan" i "inkluzivan", iz Nemanjine 11 za članove baš te radne grupe stiže neprijatno iznenađenje.
"Nisu to neke u kvantitativnom smislu velike razlike...", kaže Tamara Filipović Stevanović, iz NUNS-a.
"...ali kada bi se govorilo o kvalitetu - jesu. Dakle, mi imamo bitne razlike u odnosu na suštinu dokumenta koju smo usvojili", dodaje Nino Brajović, iz UNS-a.
Udruženja je "neprijatno iznenadilo" to što je u Nacrtu medijske strategije koji je Radna grupa usvojila, Vlada Srbije bez ikakvih konsultacija sa medijskim ekspertima, u poslednjem trenutku, unela brojne izmene i takav tekst poslala pravo u Brisel.
U poslednjem potezu koji je Vlada povukla - sama je "uredila" deo koji se odnosi na Regulatorno telo za elektronske medije - ni jedan predlog Radne grupe koji se tiče REM-a nije prihvaćen.
Nije prihvaćen ni predlog o tripatitnom sastavu UO javnih servisa, ali je u tekst ubačen deo koji se odnosi na neophodnost definisanja cenzure i pritisaka na medije. U Nezavisnom udruženju novinara Srbije za N1 kažu da ih postupci vlasti - zabrinjavaju.
"Iz ovog ovakvog, sadašnjeg Nacrta strategije, moguće je napraviti zakone u skladu sa sugestijama koje su dala medijska i novinarska udruženja. Međutim, ono što zabrinjava, ako smo već tu doživeli neko - da tako kažem - skrajnjivanje naših predloga i mera, onda nas to vodi u sumnju da država, ipak, nije opredeljena da te oblasti zaista reguliše onako kako bi trebalo", kaže Tamara Filipović Stevanović.
To što je radna grupa usvojila jedan, a u Brisel otišao potpuno drugi tekst medijske strategije zabrinjava i UNS. Sporno je, dodaju i to što se tim dokumentom potencijalno ukida Savet za štampu.
"Znači, imate jedno telo koje postoji, koje funkcioniše, koje ima rezultate svog rada i vi ga sada samo obrišete i stavite ga kao neko samoregulatorno telo, koje bi neko mogao da sutra obriše, jer takve ambicije postoje", rekao je Brajović.
A kojom ambicijom se vodila Vlada Srbije kada je u Brisel poslala izmenjen tekst Strategije - televizija N1 upitala je resorno ministarstvo - Ministarstvo kulture i informisanja. "Nismo nadležni" - odgovara državni sekretar.
"Morate da zovete kabinet Brnabićkin koja je sastavila radnu grupu, koja je to uradila, ovo ministarstvo i ja sa medijskom strategijom koja je poslata u Brisel nemamo apsolutno ništa i ja nemam šta da vam kažem", kazao je Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture.
A u Кabinetu predsednice Vlade - bez reakcije.
IZVOR: N1