Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

NUNS: Neprimereno poređenje Prpe sa Kozićem i Martićem

24.04.2019.
NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije dvadeset godina kontinuirano insistira da se otkriju i kazne nalogodavci i izvršioci ubistva novinara Slavka Ćuruvije, a već duži niz godina NUNS i UNS zajednički insistiraju na rasvetljavanju ovog slučaja i samo zajednički mogu da se bore za slobodu medija i sprečavanje napada na novinare i urednike.

Za ubistvo Slavka Ćuruvije doneta je prvostepena presuda, koja pored osude trojice pripadnika Službe državne bezbednosti, ni za koga ne treba da bude zadovoljavajuća, iako je dokazano da iza ubistva stoji država. Donošenjem prvostepene, još uvek nepravnosnažne presude, ova tema prvi put je ušla u institucionalne okvire i pitanje je kakav će biti njen krajnji ishod.
Zbog nemogućnosti da se u okviru institucija rešavaju ovako teški zločini protiv novinara, često se u medijima vodila i vodi polemika raznih aktera o okolnostima ubistva, te o drugim napadima na novinare, umesto da su to radili, ili rade nadležni državni organi. Ti napadi, u prošlosti, obično su sistemski bili usmereni na diskreditaciju žrtava i oštećenih, u koje sigurno spada i Branka Prpa.
Poređenje navoda Branke Prpe u intervjuu podgoričkoj Pobjedi sa beskrupuloznošću i brutalnošću napisa Gorana Kozića i Đorđa Martića, kako su to uradili u svojim saopštenjima UNS i Komisija za istraživanje ubistava novinara, krajnje je neprimereno, pogotovo imajući u vidu da je Prpa bila partnerka Slavka Ćuruvije, članica redakcije Evropljanina, i svedok i očevidac ubistva.
Takođe, neprimereno je i što je list "Politika" ponovo dopustila Đorđu Martiću, naručiocu teksta "Ćuruvija dočekao bombe" iz aprila 1999. godine, koji je prethodio ubistvu, da neargumentovano i brutalno optužuje članove Komisije za istraživanje ubistava novinara.
Nezavisno udruženje novinara Srbije i dalje će insistirati da se rasvetle sve okolnosti i otkriju sve činjenice slučaja, uključujući i proveru svih navoda u medijima koji upućuju na okolnosti u pripremi i realizaciji ubistva, a koji treba da se legitimišu pred državnim organima.

IZVOR: NUNS

Najnovije