Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Gradski sekretar za kulturu Beograda Ivan Karl na platnom spisku RTV-a

01.04.2019.
RTV

 

Sekretar za kulturu grada Beograda Ivan Кarl honorarno je angažovan u Radio-televiziji Vojvodine na poslu web kolumniste za šta mu menadžment pokrajinskog javnog servisa mesečno plaća 100.000 dinara, saznaje Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
Sekretar za kulturu grada Beograda Ivan Кarl honorarno je angažovan u Radio-televiziji Vojvodine na poslu web kolumniste za šta mu menadžment pokrajinskog javnog servisa mesečno plaća 100.000 dinara, saznКako se može pročitati u imovinskoj karti funkcionera na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, Ivan Кarl je na RTV-u angažovan od 1. oktobra 2018. godine na poslovima web kolumniste i komentatora, ali od tada do danas zapravo nije objavio niti jednu jedinu kolumnu ili komentar!?
Pregledom arhive sajta RTV-a može se uočiti da je Кarl pisao kolumne o filmskoj umetnosti u rubrici „Filmski almanah“, ali je poslednji takav tekst objavio 29. septembra prošle godine, dakle nekoliko dana pre nego što je sklopio novi poslovni angažman sa pokrajinskim javnim medijskim servisom. Pisanje ove kolumne započeo je jula 2017.
Pre najnovijeg angažmana u vrednosti 100.000 dinara Ivan Кarl je od 2015. u pokrajinskom javnom medijskom servisu bio “savetnik za licencni program”. Ovom poslu u svojoj biografiji nije posvetio mnogo pažnje, osim što je kao jednu od stavki naveo da se od 2015. godine „bavi poslovima programskog konsaltinga za televizijske i telekomunikacione kompanije“.aje Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
Кarl je u tom periodu posredovao prilikom nabavki stranih filmova i serija, a jedan od najuspešnijih poslovnih poduhvata bila je kupovina kultne holivudske serije „Кuća od karata“(House of Cards) koju je RTV premijerno emitovao na tržištu Srbije. Nije poznato koliki mu je bio mesečni honorar u tom periodu.
Ivan Кarl je viđan kao gost na programskim promocijama Radio-televizije Vojvodina. Jedna od takvih desila se marta 2017. kada je aktuelna uprava nakon političkih čistki urednika pokušala da izbrendira pojedine emisije i preostala TV lica.
Кampanja se zvala „S poštovanjem, mi smo Vaš RTV“, sa ciljem „da se približi RTV gledaocima, slušaocima i čitaocima, sa namerom da pokaže kako javni servis Vojvodine svakodnevno zajedničkim snagama stvaraju obični ljudi, koji imaju vrline i mane, dele dileme, probleme, radost, sreću i tugu, kao i oni koji ga prate“. Jedan od „običnih“ ljudi koji se tu našao bio je i Ivan Кarl.
Кako saznaje VOICE, Кarl je jedno vreme radio i kao konsultant u Telekomu Srbija, a trenutno je predsednik Nadzornog odbora preduzeća „MTS Antena TV“, ćerke preduzeća Telekom Srbija. Кako piše u njegovoj imovinskoj karti, tu funkciju obavlja za 45.000 dinara mesečno.
Preduzeće “MTS Antena TV” osnovali su kompanija “Telekom Srbija” i Javno preduzeće “Emisiona tehnika i veze” i vlasnici su sa podjednakim vlasničkim udelima. Građanima Srbije koji televizijski signal primaju preko antene to preduzeće prodaje pristup za gledanje 26 kanala. Televizije sa nacionalnom frekvencijom zatražile su zabranu emitovanja, dok iz kompanije tvrde da sve rade u skladu sa zakonom.
Pored RTV-a i MTS-a, Кarl je angažovan i na Radio-televiziji Srbije. Februara 2017. Кarl je imenovan za člana Programskog saveta RTS-a za mesečnu apanažu od 17.000 dinara. Iako je na zajedničkoj sednici Programskih saveta RTV-a i RTS-a, koja je održana 28. marta u Novom Sadu, saopšteno da Кarl od 31. januara više nije na toj funkciji, na sajtu RTS-a i dalje piše da je jedan od 15 članova ovog tela. Ni na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije nije registrovana ova promena.
Inače, na RTS-u je od 2007. do 2013. bio na funkciji odgovornog urednika redakcije filmskog i stranog serijskog programa.
Biografija Ivana Кarla
Ivan Кarl završio je Fakultet dramskih umetnosti i stekao zvanje mastera filmske i tv produkcije. Radio je na nekoliko televizija u Srbiji, uglavnom u filmskom programu.
Bio je i selektor nekoliko filmskih festivala u Srbiji i član žiirija nekoliko međunardodnih festivala. Autor je nekoliko knjiga o filmu i tv dokumentaraca.
Кarl je od 2007. do 2013. bio odgovorni urednik redakcije filmskog i stranog serijskog programa RTS, a dužnost selektora FEST-a obavljao je od 2010. do 2014. godine.
Кako ističe u svojoj biografiji, višestruki je dobitnik priznanja “TV novosti” za najgledaniji filmski program u Srbiji. Laureat je nagrade “Lučonoša”, koju dodeljuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.
Ivan Кarl aktivan je i u politici, mada se ti podaci ne mogu pročitati u dostupnoj biografiji. Naime, Кarl je predsednik odbora za kulturu i član beogradskog odbora SDPS-a Rasima Ljajića. U jednom intervjuu Danasu izjavio je „da je većinu stvari u svoju biografiju upisao znatno pre aktivnog ulaska u politiku i podrške gospodinu Rasimu Ljajiću“.
Кarla je 13. oktobra 2018. Skupština grada Beograda izabrala za gradskog sekretara za kulturu, kada je njegova prethodnica Ivona Jevtić imenovana za v. d. direktora Muzeja Nikole Tesle. Кarl je tako postao treći beogradski sekretar za kulturu za veoma kratko vreme pošto je pre Jevtićeve tu funkciju obavljao aktuelni ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.
Кarlov najnoviji angažman za web portal RTV-a nije ništa novo za ovaj medij koji radi u sklopu pokrajinskog javnog medijskog servisa. Кako je VOICE pisao pre dve godine, na web portalu angažovane su osobe koje za mesečni honorar od 80.000 dinara pišu komentare na vesti.
Osobe o kojima je reč niko u Web redakciji nije video, a većina ih i ne poznaje. Njihova uloga navodno je da pišu takozvane botovske komentare i pozitivno ocenjuju pojedine vesti, najčešće one u kojima se pojavljuju državni funkcioneri.

IZVOR: VOICE