Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Sindikat Nezavisnost: RTV da prestane da deluje kao propaganda režima

01.02.2019.
"Nezavisnost"

Gradski sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost ocenio je danas da je izveštavanje Radio-televizije Vojvodine (RTV) o građanskim protestima u Novom Sadu i drugim gradovima Srbije „sramno“ i zatražio „hitnu promenu uređivačke politike“ pokrajinskog javnog servisa.
Navodeći da RTV „ne vidi građane na ulicama Novog Sada koji već nedeljama protestuju zbog zloupotreba političkih moćnika i gušenja institucija“, sinidkat je ocenio da pokrajinski javni servis time „ne samo da se stavlja u službu autokratske vlasti, već saučestvuje u urušavanju vladavine prava i samog demokratskog poretka“.
„Uređivačka politika mora da se okrene interesu građana a ne uzurpatorske političke elite. Podsećamo rukovodstvo RTV-a da su građani vlasnici javnog servisa i da njima treba da polažu račune“, stoji u saopštenju.
Sindikat je pozvao zaposlene u pokrajinskom javnom servisu da „ne dozvole da po drugi put u dve decenije budu na stubu srama zbog snishodljivosti i nezakonitog delovanja rukovodećih struktura“.
„Pozivamo zaposlene u RTV da postupe u skladu sa zakonom i prihvate zahteve građana, koji traže da njihov javni servis prestane da deluje kao jedna od propagandnih platformi režima. Zaposleni u javnim servisima imaju posebnu odgovornost i obavezu da rade u skladu sa zakonima o javnim medijskim servisima i u skladu sa standardima profesije, jer njihov rad neposredno finansiraju građani“, stoji u saopštenju.
Ocenjuje se da „falsifikovanje stvarnosti, glorifikovanje vlastodržaca i ignorisanje građana i njihovih problema predstavlja kreiranje atmosfere za sukobe u društvu“.
„Poručujemo zato da svi u javnom servisu moraju biti svesni odgovornosti za destabilizaciju društva“, upozorio je sindikat Nezavisnost i ocenio da je „trenutni slugeranjski“ odnos RTV prema aktuelnom režimu uspostavljen nakon političke čistke 2016. godine u kojoj su smenjeni profesionalni novinari i urednici“.
„Ta čistka sprovedena je pod izgovorom pada gledanosti. Skoro tri godine kasnije pokrajinski javni servis beleži, međutim, najnižu gledanost od kada se sprovodi takvo merenje“, naveo je sindikat i dodao da će pružiti punu podršku spremnosti građana, izraženoj na protestnim šetnjama, da „brane svoj javni prostor od uzurpatora“.
IZVOR: "Danas"

Najnovije