Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Arežina dobio rešenje o vraćanju na mesto direktora programa RTV

12.12.2018.
RTV

Slobodan Arežina, kojeg je novosadski Apelacioni sud nedavno po drugi put vratio na mesto direktora programa RTV, potvrdio je za Cenzolovku da je RTV u zakonskom roku postupio po presudi.
„Bio sam danas na sastanku sa generalnim direktorom RTV Miodragom Koprivicom i tom prilikom mi je uručeno rešenje o vraćanju na mesto direktora programa pokrajinskog javnog servisa“, kazao je Arežina za Cenzolovku dodajući da je danas isticao rok od osam dana za postupanje po pravosnažnoj presudi Apelacionog suda u Novom Sadu.
Od svoje matične kuće, kaže, još očekuje da dobije aneks ugovora o radu, a od toga šta će u njemu ovaj put stajati, zavisiće i njegovi dalji potezi.
„Ovim rešenjem RTV je samo postupio po pravosnažnoj presudi, ali aneks ugovora je za mene ipak ključna stvar, navodi Arežina i podseća na to da je i krajem prošle godine RTV postupio po (prvoj) pravnosnažnoj presudi Apelacionog suda, pa je zbog daljeg razvoja događaja ipak bio primoran da tuži RTV. 
Arežina je nakon smene u maju 2016. dva puta tužio RTV, oba puta (i) zbog razrešenja sa mesta direktora programa, i u njegovu korist Osnovni sud presudio je u oba postupka, kao i Apelacioni sud u Novom Sadu. 
Onako kako je RTV danas postupio po najnovijoj pravnosnažnoj presudi, tako i Arežina namerava da postupi u skladu sa rešenjem, i da kao novi-stari direktor programa preduzme prve konkretne korake – inače, iste one koje je, ispostavilo se neuspešno, preduzeo i pre 11 meseci.
„I bez aneksa ugovora ja ću sutra svakako uputiti zahtev generalnom direktoru za obavljanje primopredaje dužnosti sa sadašnjim direktorkom programa, Sonjom Kotović Zečević. Istovremeno zahtev za vraćanjem ukinutih emisija i vraćanje smenjenih urednika i novinara na ranije pozicije ide i Upravnom odboru RTV, kao i predlog za inoviranje programa kako bi bio prilagođen aktuelnoj medijskoj sceni“, rekao je Slobodan Arežina.
On nije želeo da otkriva detalje sa današnjeg sastanka, ali ni da spekuliše o tome kako bi na njegov dalji status mogla uticati presuda Apelacionog suda po njegovoj drugoj tužbi, po kojoj rešenje generalnog direktora RTV iz januara ove godine o postojanju dva direktora programa, „ne predstavlja nezakonitost zbog koje bi“ – kako je Arežina tražio svojom tužbom – „isto trebalo poništiti“.
Cenzolovka je i ovog puta uputila pitanja generalnom direktoru RTV Miodragu Koprivici, između ostalog i tome da li će Arežina ubuduće biti jedini direktor programa ili pak ponovo sledi stanje u kojem će RTV imati dva direktora, kao i nakon prošlogodišnje presude Apelacionog suda. 
IZVOR: Cenzolovka

Najnovije