Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Fridom Haus: Prodaja Prve i O2 TV ojačaće uticaj SNS u Srbiji

10.12.2018.
Prva srpska televizija

Prodaja dve televizije sa nacionalnom frekvencijom Prve TV i O2 doskorašnjem vlasniku "Kopernikusa", koji je tu televiziju prethodno prodao državnoj telekomunikacionoj kompaniji Telekom Srbija, zabrinjavajuća je zbog jačanja uticaja vladajuće SNS i ne pokazuje volju vlade da poštuje slobodu medija, ocenili su u organizaciji Fridom Haus (Freedom House) za Glas Amerike.

"Kupovina ovih TV kanala i veb sajtova je naročito zabrinjavajuća, posebno zbog toga što je povezana sa vladajućom SNS i državnom telekomunikacionom kompanijom. Medijsko tržište u Srbiji je bilo veoma koncentrisano i pre ove kupovine, ali će ovim potezom politički uticaj vladajuće partije biti još veći - ako je to uopšte moguće", kaže Zelike Čaki, direktorka za Evropu i Evroaziju u organizaciji Fridom Haus. 
Ona navodi da "netransparentnost ove transakcije, u koju je uključena telekomunikaciona kompanija u državnom vlasništvu ne uliva poverenje da vlada želi da poštuje slobodu medija i medijski pluralizam".
"Osim praktičnih posledica ovog poteza - učvršćivanja dominacije predsednika Vučića i SNS-a, ne treba zanemariti ni simbolički značaj ove kupovine. Ona se dešava u vreme neuspele privatizacije medija u Srbiji i poruka koju šalje je da proces ne samo da nije završen, nego da vladajuća partija traži načine da dodatno učvrsti svoju moć", ocenjuje Čaki.
Kompanija Antena grupa, u čijem vlasništvu se nalaze Prva televizija, O2 TV, Prva TV Crna Gora, Plej radio, šest kablovskih kanala i tri portala, saopštila je da je u utorak postigla dogovor sa preduzetnikom Srđanom Milovanovićem o preuzimanju 100 odsto njenih osnivačkih prava u Srbiji i Crnoj Gori. Vrednost akvizicije iznosi 180 miliona evra.
Fridom Haus je konstatovao neke negativne trendove poslednjih godina u Srbiji - između ostalih i verbalne i fizičke napade na novinare, maltretiranje novinara i neuspelu privatizaciju medija koja je rezultirala medijskom konsolidacijom u rukama SNS-a, kao i ekonomske pritiske na lokalne medije i njihove vlasnike.
“Posebno su zabrinjavajuće direktne pretnje koje upućuju političari na vlasti. Videli smo u proteklih nekoliko meseci da članovi SNS-a novinare zovu 'izdajnicima' i 'neprijateljima', a da šef obaveštajne službe kaže da su najveća pretnja za bezbednost Srbije 'strani agenti' koji rade u medijima”, kaže Čaki.
IZVOR: "Danas"

 

Najnovije