Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Monitoring: RTV-u fali medijska inicijativa, izveštava samo o funkcionerima

18.07.2018.

Informativni program javnog medijskog servisa Radio televizije Vojvodine (RTV) bazirna je na izveštavanju o aktivnostima funkcionera, pseudo događajima i lokacijski je usmeren više na Beograd nego na mesta u Vojvodini, ocenjeno je danas na okruglom stolu "RTV u službi građana: Predstavljanje rezultata monitoringa informativnog programa Radio-televizije Vojvodine".
Monitoring je od novembra 2017. do jula 2018. godine sprovela fondacija Slavko Ćuruvija i Pokret Podrži RTV, u okviru projekta "Pomeri RTV", a gledano je pet dnevnih informativnih emisija - "Dobro jutro, Vojvodino", "Dnevnik u pet", "Razglednice", "Vojvodinom" i "Vojvođanski dnevnik".
Rezultati monitoringa su pokazali da su u glavnim informativnim emisijama RTV-a tokom osam meseci monitoringa dominirali pseudo događaji, te da je u "Dnevniku u pet" bilo njih 35 odsto, koje je mahom organizovala struktura na vlasti, a da ih je "Vojvođanskom dnevniku" bilo 33 odsto.
Monitoring je pokazao i da je u te dve centralne informativne emisije dominirao novinarski izveštaj sa 47 i 53 odsto, a da je u "Dnevniku u pet" bilo svega pet odsto medijske inicijative i televizijskih paketa, dok je u "Vojvođanskom dnevniku" bilo istih oko osam odsto.
Novinarka Nataša Kovačev, koja je nekada radila na RTV, rekla je da pseudo događaji nisu ono o čemu bi novinari trebalo da izveštavaju, već da oni treba da im budu platforma za postavljanje gorućih pitanja funkcionerima."Pseudo događaji moraju biti prilika za postavljanje najvažnijih pitanja političarima i jedino tada ima smisla izveštavati sa njih", rekla je Kovačev.
Kako su rekli autori monitoringa, problematično je i to što u informativnom programu vojvođanskog javnog servisa dominiraju teme koje su vezane za Beograd, a da druga mesta u Vojvodini, osim Novog Sada, ne dobijaju medijsku pažnju osim "u slučajevima kada ih obilaze politički funskcioneri sa vlasti".
Predstavnica Pokreta Podrži RTV Sanja Kljajić rekla je na predstavljanju rezultata da je jedan od najočiglednijih primera izeštavanje RTV sa izbora u Pećincima, odakle su televizijske kamere RTV izveštavale samo tokom kampanje.
"Pre i posle izbora nije bilo niti jedne vesti iz Pećinaca", rekla je Kljajić i podsetila da su drugi mediji tamo zabeležili dramatične događaje i nepravilnosti, dok je RTV izveštavao "hvalospevima o uspesima predsednika te opštine".
Monitoring je pokazao da su u centralnim informativnim emisijama, novinari RTV izveštavali o aktivnostima funkcionera "u istom obimu kao i o svim drugim temama".
"Ispostavilo se da su aktivnosti funkcionera važniji nego mediji, manjine, pravosuđe, obrazovanje, zdravstvo i socijalna politika zajedno", dodala je Kljajić.Jedini akteri o kojima se "više govorilo, nego što im je pružena prilika da govore", su "građani i opozicione partije i njihovi funkcioneri", pokazao je monitoring.
"To pokazuje da na pokrajinskom javnom servisu i dalje ne može da se čuje glas opozicije, tako da ne možemo da govorimo o balansirano izveštavaju, a to je jedna od zakonskih obaveza Javnog servisa", objasnila je predstavnica Podrži RTV.
Mesečni rezultati su tokom trajanja monitoringa kontinuirano publikovani na društvenim mrežama u formi infografika, video klipova i informativnih tekstova na portalu "Cenzolovka".
Cilj monitoring bio je da se utvrdi u kojoj meri RTV ostvaruje svoje zakonom definisane obaveze, koji su dometi i problemi u ostvarivanju javnog interesa u sferi informisanja, ali i koje su mogućnosti za unapređenje postojeće prakse u radu javnog medijskog servisa.
Projekat finansira Fondacija za otvoreno društvo Srbija kroz program "Sloboda izražavanja i javno informisanje".
IZVOR: BETA