Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

VOICE: Zaposleni tužili RTV zbog smanjenja plata

28.05.2018.
"Nezavisnost"

Članovi sindikata Nezavisnost Radio-televizije Vojvodina (RTV) podneli su Osnovnom sudu u Novom Sadu tužbu protiv pokrajinskog javnog servisa zbog nezakonitog umanjivanja zarada za 10 odsto zaposlenima, od novembra 2014. godine, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
Ukupna vrednost spora iznosi oko 40 miliona dinara, bez pripadajućih zakonskih kamata, navodi VOICE (www.voice.org.rs).
Tužbu je podnelo 160 radnika RTV-a zbog nezakonitog umanjivanja zarada primenom Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, navodi se u članku.
Zaposleni su tužbu protiv RTV-a zasnovali na argumentu da pokrajinski javni medijski servis ne potpada ni pod jednu tačku navedenog zakona, jer Republika Srbija nema kontrolu nad više od 50 odsto kapitala ili više od 50 odsto glasova u organima upravljanja, a javna sredstva ne čine više od 50 odsto ukupnih prihoda jer se RTV natpolovično finansira iz takse za javne medijske servise.
Sredstva koja se ostvaruju naplatom takse ne mogu biti javna sredstva jer niti se uplaćuju u budžet Srbije niti njima raspolaže Republika Srbija, već se direktno od građana prikupljaju i naplaćuju preko računa EPS-a dok samu visinu takse određuju isključivo upravni odbori javnih medijskih ustanova na zajedničkoj sednici, jedan je od argumenata iz tužbe.
IZVOR: BETA

Najnovije