Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Radomirović: Gajović nema legitimitet, loša poruka države

11.04.2018.
Radomirović

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović ocenio je u Novom danu da državni sekretar za informisanje u Ministarstvu kulture Aleksandar Gajović nema legitimitet da bude na tom položaju. "Gajović nema poverenje novinara u Srbiji, a čovek na toj poziciji trebalo bi da uživa bar poverenje onih s kojima razgovara.
Poslednjih dana se razgovara o tome da li Medijska strategija ima legitimitet, ali ja bih rekao da pre svega državni sekretar nema legitimitet da bude na tom mestu.
Tražio sam da bude smenjen jer je negirao napade na novinare, omalovažavao njihov rad", podseća Radomirović.
Prema njegovom mišljenju, time što je Gajović i dalje državni sekretar za informisanje država šalje lošu poruku i smatra da bi se deo problema rešio kad on ne bi više bio na tom položaju.
Govoreći o činjenici da su novinarska i medijska udruženja napustila Radnu grupu za izradu Medijske strategije, Radomirović ističe da nijednim propisom nije navedeno da ona moraju da budu deo Radne grupe.
"Ali je svakako dobro da budu u Radnoj grupi", dodao je on.
On je poručio resornom ministarstvu da se postara da javna rasprava o Medijskoj strategiji bude što kvalitetnija.
"Da što više predstavnika učestvuju njoj i, što je najvažnije, da njihove primedbe, kritike i predlozi budu prihvaćeni", rekao je on.
Radomirović kaže da će UNS učestvovati u javnoj raspravi jer im je cilj da se, pre svega, izbore za bolji položaj kolega u lokalnim medijima.
"Naš predlog je da se iz lokalnih budžeta izdvaja dva odsto godišnje za finansiranje medija koji rade u javnom interesu. Smatramo da bi im taj novac pomogao ne samo da opstanu već i da se razvijaju. Većina medija je loše privatizovana, prevashnodno mislim na lokalne medije. Treba ispraviti ono što je prethodno loše urađeno", rekao je Radomirović.
Govoreći o najvećim problemima novinarske profesije u Srbije, osim lošeg materijalnog položaja Radomirović naglašava i da postoje politički i ekonomski pritisci na novinare i da je neophodno da se tržište uredi na način da država nema veliki uticaj na njemu.
IZVOR: N1

Najnovije