Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Udruženja novinara ne odustaju od zahteva za smenu Gajovića

14.02.2018.
Medijska koalicija

Uprkos rečima predsednice Vlade da "o smenama i kadrovskim rešenjima u Vladi neće govoriti u medijima", novinarska udruženja i dalje insistiraju na smeni državnog sekretara Aleksandra Gajovića zbog relativizacije napada na novinare. Takođe, za razliku od Gajovića, Anu Brnabić optužuju za "meku relativizaciju" napada na novinare.
"Ja sam rekla da napade osuđujemo i da napadi ne smeju da se relativizuju", rekla je premijerka Ana Brnabić.
Međutim, premijerkino "ne smeju", prošle nedelje je smeo Aleksandar Gajović, državni sekretar zadužen za medije.
Radio Slobodna Evropa: Evo Nedim Sejdinović je prijavljivao pretnje smrću...
Gajović: A je l' ste vi sigurni da je on to dobijao?
Zbog tih reči, novinarska udruženja su sigurna da Gajoviću nije mesto u ministarstvu kulture i informisanja - ponavljaju zahtev za njegovom smenom.
"Predsednica Vlade je ponovo osudila sve napade na sve medije što je dobro, ali ako Aleksandar Gajović ostane na mestu državnog sekretara, te njene reči neće značiti ništa. Sam Gajović je delio novinare na podobne i nepodobne, odnosno na one koji imaju dobre namere i loše namere, što nije posao državnog sekretara i svakako ne priliči javnom funkcioneru", smatra predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović. 
Retko, ali stavove UNS-a, ovog puta deli i NUNS.
"Ja mislim da je premijerka trebalo da reaguje na drugačiji način. Mogli smo da čujemo neku reč u prilog zaštiti novinara i neki stav protiv takavog pristupa da kao vi sad eto to rešite kako god hoćete, nemamo mi veze s tim. Imaju veze i te kako imaju", kaže Dragan Janjić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.
Od smene Gajovića neće biti ništa, veruju u Grupi za slobodu medija, iako kažu da su njegove reči još jedna crvena linija preko koje ne treba preći. Podsećaju da predsednica Vlade osuđuje napade, ali ne i ono što je državni službenik rekao.
"Ja mogu da razumem izjave koje dobijamo isključivo kao pokušaj meke relativizacije, ali zaista samo relativizacije jer je ona, koliko vidimo, rešena da ostane na svojoj poziciji da se on neće smeniti", kaže Ilir Gaši iz Grupe za slobodu medija.
Ukoliko tako ostane - udruženja smatraju da ostaju i otvorena vrata za pravdanje nasilja, pretnji, medijske hajke i, na koncu - ugrožavanje bezbednosti novinara.
IZVOR: N1

Najnovije