Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

"Smena Gajovića? Neću o kadrovskim rešenjima preko medija"

12.02.2018.
Brnabic

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da su napadi na novinare nedopustivi, ali nije želela da komentariše zahtev za smenu Aleksandra Gajovića.
"Najpre želim da ponovim moj stav da o kadrovskim rešenjima neću govoriti preko medija. To je moj stav koji je poznat od ranije i on se neće promeniti. Smatram da su napadi na novinare ili bilo koga nedopustivi i da ih ne treba relativizovati", navela je premijerka u pisanoj izjavi za "Insajder".
Grupa za slobodu medija i UNS zatražili su nešto ranije od Vlade Srbije da smeni Gajovića zbog izjava kojima je doveo u pitanje istinitost pretnji i napada na novinare i naglasio da se Ministarstvo kulture i informisanja ne bavi pretnjama medijskim radnicima.
U odgovoru Insajderu, Brnabićeva je rekla da su napadi, verbalni i fizički, na predstavnike medija nedopustivi, da je to crvena linija i civilizacijska norma koja se mora poštovati. 
"Ja sam još ranije ove nedelje javno osudila verbalni napad na Nikolu Radišića. Iste večeri sam pozvala urednika N1 Jugoslava Ćosića, a moja savetnica za medije je razgovarala sa Nikolom Radišićem. Bilo nam je važno da čujemo kako je i od njih smo dobile informaciju da je Policija odmah reagovala na prijavu napada što se nije moglo čuti u medijima", navela je Branabićeva.
Dodala je da treba jednako osuditi fizički napad na novinarke Pinka i verbalni napad na novinara N1. 
"Isto se odnosi na nedopustive i necivilizovane verbalne ispade nekih predstavnika medija i medijskih asocijacija koji sebi daju slobodu da na društvenim mrežama iznose najozbiljnije optužbe protiv legitimnih predstavnika vlasti Srbije. Jedno je političko neslaganje, ali način na koji se iznosi političko neslaganje mora biti u skladu sa civilizacijskim normama", istakla je ona. 
Premijerka je zamerila novinarskim udruženjima koja nisu rekla da je policija reagovala brzo i krajnje profesionalno povodom napada na Nikolu Radišića. 
"Smatram da je, u interesu istine i objektivnosti, neophodno naglasiti da je, bez obzira što se profesionalna reakcija Policije ne uklapa u narativ da je u Srbiji 'ugrožena sloboda medija' i da država ne reaguje adekvatno na napade na neke medije", rekla je Brnabić. 
Ona je ukazala da je važno da svi državni organi rade u skladu sa ovlašćenjima i zakonom i da takve reakcije treba da budu javno priznate, jer će se na taj način doprineti razumevanju i dijalogu, ali i odvratiti budući napadi. 
Državni sekretar u Ministarstvu za informisanje Aleksandar Gajović rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Ministarstvo nije nadležno za napade na novinare, uz poruku da svako treba sebe da štiti, pa i novinari, tako što će napade prijaviti policiji. 
Tom prilikom, Gajović je, doveo u pitanje da se napad na novinara N1 uopšte i desio, ali i insinuirao da novinari sami sebi prete smrću na društvenim mrežama kako bi ispali žrtve. 
Insajder je podsetio da je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, tim povodom rekao da "Gajović nije tako mislio".
IZVOR: BETA

Najnovije