Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Vučićeva savetnica za medije: Čega se NUNS plaši?

10.01.2018.
Vucic

Savetnica za medije predsednika Republike Srbije Suzana Vasiljević, odgovorila je na današnje saopštenje Nezavisnog udruženja novinara Srbije postavljajući pitanje da li NUNS želi da se čuje i druga strana.

U pismu koje je juče Vasiljevićeva dostavila predsedniku EFJ Mogensu Bliheru Bjeregordu izražava se protest što ta organizacija nije zatražila sastanak s predsednikom Aleksandrom Vučićem tokom predstojeće posete Beogradu povodom stanja medijskih sloboda u Srbiji.
NUNS je reagovao na njene kritike o namernom izostavljaju sastanka predstavnika Evropske federacije novinara (EFJ) s Vučićem tvrdnjom da je planirajući posetu i sastanke s predstavnicima državnih institucija imao u vidu njihova ustavna i zakonska ovlašćenja, i da je zato poziv za razgovore upućen premijeru, ministru za kulturu i informisanje, ministru pravosuđa i ministru policije.
"Čega se to NUNS plaši i o kojim zakonskim i ustavnim ovlašćenjima govore? Da li se pozivaju na isti onaj Ustav po kome su 15. juna 2011. godine pozvali tadašnjeg predsednika Republike Srbije da otvori Skupštinu Evropske federacije novinara i da govori o medijskim slobodama i njihovom kršenju? Da li se to, drage kolege, promenio Ustav ili predsednik?“, upitala je Vasiljevićeva u novom reagovanju.
Prema njenoj oceni, „nije protivzakonito, a kulturno je i odgovorno sastati se sa čovekom koji je na meti njihovih skoro svakodnevnih napada, a koji je i slučajno predsednik države u koju su pozvali Evropsku federaciju novinara“.
„Ukoliko je namera NUNS-a da EFJ zaista utvrdi činjenično stanje u Srbiji, osnovni red je da čuju i drugu stranu. Drugo je pitanje da li NUNS želi da se čuje druga strana i da li uopšte želi da predstavnicima EFJ pokaže da u Srbiji postoji i drugo mišljenje“, poručila je savetnica predsednika.
Ona je takođe podsetila i na saopštenja NUNS-a u kojima je Vučić optužen za pritiske na novinare i na izjavu Blihera Bjeregorda o pritiscima na novinare u Srbiji.
Premijerka Ana Brnabić je prethodno odbila da se sretne s predstavnicima EFJ, zbog čega je NUNS protestovao.
IZVOR: Insajder