Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

NUNS: Vučićeva savetnica pokušava da diskredituje misiju delegecije EFJ

10.01.2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije odbacuje optužbe savetnice predsednika Srbije Suzane Vasiljević o namernom izostavljaju sastanka predstavnika Evropske federacije novinara (EFJ) sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

U pismu koje je juče Vasiljevićeva dostavila predsedniku EFJ Mogensu Bliheru Bjeregordu izražava se protest što ta organizacija nije zatražila sastanak s predsednikom Aleksandrom Vučićem tokom predstojeće posete Beogradu povodom stanja medijskih sloboda u Srbiji.
NUNS ukazuje da je EFJ, planirajući posetu i sastanke sa predstavnicima državnih institucija imao u vidu njihova ustavna i zakonska ovlašćenja, i da je zato poziv za razgovore upućen premijeru, ministru za kulturu i informisanje, ministru pravosuđa i ministru policije. Reč je o predstavnicima Vlade, odnosno izvršne vlasti u čijoj su neposrednoj ingerenciji ključna pitanja slobode medija i bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika u Srbiji.
Pravo je predsednika Srbije da traži sastanak sa predstavnicima medjunarodnih organizacija koje brinu o medijskim slobodama, ali to nikako ne treba da bude povod za napad na novinarsko udružnje i EFJ. NUNS se zalaže za dosledno funkcionisanje pravne države i pristup koji EFJ u planiranju posete ima nam je u potpunosti prihvatljiv. 
Izvršni odbor NUNS-a 
U Beogradu 10. januara 2018.

IZVOR: NUNS