Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Pokret socijalista o Dojčinoviću: Obradovaćemo se ako taj mladi čovek nije uzimao narkotike

20.09.2017.

Na pitanja o prljavoj kampanji koju su poveli protiv KRIK-a i urednika Stevana Dojčinovića, Pokret socijalista odgovara pitanjima: "Da li je kampanja kada Vulina nazivate lažovom, dezerterom, kriminalcem, budalom?" i navodi da će se "obradovati ako Dojčinović nije uzimao narkotike".
Umesto da ponudi eventualne dokaze kojima bi demantovali tvrdnje iz teksta KRIK-a o sumnjivoj kupovini stana ministra odbrane Aleksandra Vulina, njegov Pokret socijalista krenuo je u hajku napadajući urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića da je narkoman, strani plaćenik i „pirsingovani mazohista“, pozivajući ga da se testira na drogu.
Iz Pokreta socijalista kažu da oni ne tvrde da je Dojčinović narkoman, već samo traže da se to proveri, a oni će se „obradovati ako taj mladi čovek nije uzimao narkotike“.
Na pitanje zašto nisu ponudili nijedan dokaz kojim bi eventualno opovrgli bilo koju tvrdnju u tekstu „‘Tetka iz Kanade’ platila Vulinu stan“, oni kažu da „Pokret socijalista nema šta da odgovara, sve odgovore je dao Aleksandar Vulin, sve što je zatražila UKP i još dva tužilaštva“.
„Problem i jeste u tome što se KRIK i Dojčinović ponašaju kao da nije bilo ni istrage, ni pitanja. Nadležni su pitali i dobili odgovor i ocenili da je odgovor istinit i da je sve po zakonu“, navode iz Pokreta socijalista.
Na još jedno pitanje Cenzolovke o tome da li smatraju da kampanjom protiv KRIK-a i Stevana Dojčinovića ugrožavaju bezbednost ovog novinara koga nazivaju narkomanom, proizvođačem narkotika, pirsingovanim mazohistom i drugim imenima, Pokret socijalista odgovara pitanjem:
„Da li vi smatrate da kampanja koju vodite protiv Aleksandra Vulina ugrožava njega i njegovu porodicu? Da li kada ga nazivate lažovom, dezerterom, kriminalcem, budalom, ugrožavate njegovu bezbednost i pozivate na linč njega i njegove porodice? A da li Dojčinović ima pirsinge? Da li se fotografiše u sadomazohističkim ritualima u kojima probija delove svog tela? To nije naša procena, već stvar vidljiva golim okom. To je njegovo pravo koje mu niko ne spori“, navode iz ove parlamentarne stranke.
Nisu odgovorili ni na pitanje o tome da li smatraju da jednoj parlamentarnoj stranci, koja je pritom deo Vlade, priliči ovakav rečnik, već su uzvratili kontrapitanjem:
„Da li bilo kome priliči da vređa i napada organe države Srbije, a onda i Aleksandra Vulina i njegovu porodicu? Zašto mi moramo sa radošću da trpimo uvrede?“
Hajka protiv novinara, zamena teza i prljave reči
KRIK je u ponedeljak, 18. septembra, objavio tekst „‘Tetka iz Kanade’ platila Vulinu stan“ u kome se dokumentovano navodi da Vulin ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan, i da je Agenciji dao neuverljivo objašnjenje da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade.
KRIK je, kako navodi, kontaktirao s Vulinom tražeći intervju, ali je odgovor izostao.
Nije, međutim, izostao momentalni napad Pokreta socijalista nakon objavljivanja teksta – umesto da ponude dokaze kojima bi eventualno demantovali bilo šta iz teksta, naveli su da je Dojčinović narkoman koji mrzi Srbiju, visi po plafonima, probada bradavice iglama i samopovređuje se, kao i da je plaćen iz inostranstva za svaki tekst kojim napada Vulina, a pozvali su ga i da se testira na drogu.
„Urednik KRIK-a će u vezi sa ovim navodima iskoristiti sva pravna sredstva na raspolaganju budući da su protiv njega iznete najgrublje neistine i da smatra da mu je bezbednost ugrožena“, naveli su iz ove istraživačke redakcije.
Pokret socijalista je i danas nastavio sa optužbama – „podsetili“ su da je danas drugi dan otkako Dojčinović „nije smeo da uradi test na teške druge“.
„Iskreno ti želimo da se izlečiš, mada znamo da je to u tvom slučaju nemoguće“, navodi se u saopštenju Pokreta socijalista, parlamentarne stranke i koalicionog partnera u Vladi.
Oni su u drugom saopštenju tokom dana napali i udruženja i novinarsku javnost koji su podržala Dojčinovića i KRIK.
„Svi su se digli u odbranu kričećeg Stevana, ali nažalost iz pogrešnog razloga. Umesto da Dojčinovića nagovore da se testira na droge, kako bi opovrgao naše strepnje za zdravlje, oni u glas kriču da je testiranje na drogu napad na slobodu novinarstva“, navode iz ove stranke.
Ponovili su da je „Vulin sve što je trebalo da dokaže, dokazao pred istražnim organima naše zemlje, dok primalac novčane pomoći Soroša i Rokfelera i ostalih NATO fondacija tek treba to da uradi pred medicinskim radnicima“.
„Zbog toga se pitamo da li se UNS i NUNS, kolege pirsingovanog mazohiste, boje da će pozitivan rezultat dovesti u paradoks pisca knjige o Šariću i potvrditi da je uživalac ili proizvođač narkotika, što ga u oba slučaja dovodi sa one strane zakona na koju voli da šalje sve druge osim sebe“, stoji u saopštenju.
Novinarska udruženja su jednoglasno osudila ovu kampanju Pokreta socijalista, a redakcija portala Insajder navela je da je ovde reč o opasnoj matrici linča na koju naiđe svako ko se usudi da pošteno radi svoj posao, zbog čega su odlučili da više ne prate aktivnosti ministra Vulina i ne obaveštavaju javnost o njima.
„Pozivamo i ostale kolege i medije da se pridruže našoj akciji kako bismo pokušali da zaštitimo ono što je od profesije ostalo. Naša odluka ne znači da ćemo nadležne amnestirati od postavljanja pitanja. Oni odgovore ne duguju nama kao novinarima, mi ih postavljamo u ime građana Srbije koji su im poslodavci“, navodi Insajder u svom saopštenju.
IZVOR: Cenzolovka

Najnovije