Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Prepucavanja u medijskoj koaliciji: Ko brani interese novinara?

24.06.2017.
Medijska koalicija

Kada su, reagujući na otkazivanje projekcije filma u Nišu i pretnje novinarima, NUNS, NDNV i još nekoliko udruženja potpisana kao medijska koalicija saopštila da državu smatraju odgovornom za ove incidente, oglasilo se i Udruženje novinara Srbije reagujući što se "grupa medijskih profesionalaca okupljena po političkoj osnovi lažno predstavlja kao koalicija".

Problem je, međutim, i u tome što je UNS član ove koalicije – u saopštenju su podsetili da su se 2010. godine udružili sa kolegama kako bi se zajednički borili za profesionalne ciljeve i standarde.
U Koaliciji su zvanično, osim UNS-a, i NUNS, NDNV, ANEM i Lokal Pres. Ipak, u poslednje vreme, saopštenja Koalicije uglavnom potpisuju sva udruženja osim UNS-a, a u nekoliko navrata je potpisnik i AOM, koji zvanično nije njen deo.
Upravo to se desilo i u petak 23. juna kada su ova udruženja, uključujući i AOM, a bez UNS-a, osudila napade ekstremnih desničara koji su u Nišu dan pre toga sprečili projekciju filma „Albanke su naše sestre“ i pretili novinarima.
U saopštenju se naročito podvlači stav da je država odgovorna za te napade, s obzirom da podstiče atmosferu straha i ne reaguje na nasilje iako ima mehanizme za to.
Iz UNS-a navode da se radi o zloupotrebi imena Koalicije, a da se ovakva saopštenja, bez njihovog potpisa, objavljuju „najčešće kada se reaguje više kao grupa građanskih aktivista, a manje kao profesionalna novinarska i medijska udruženja“. U takvim slučajevima, čak, kažu oni, kao članovi Koalicije potpisuju se druga udruženja i asocijacije koje to zapravo nisu.
„UNS se ne protivi zajedničkom delovanju potpisnika saopštenja kojim se država optužuje za otkazivanje projekcija filmova o Kosovu u Nišu i Kraljevu, ali traži da ova grupa ne zloupotrebljava naziv koji građane može da dovede u zabludu“, navode iz ovog udruženja.
Za Nedima Sejdinovića iz NDNV-a, međutim, nema dileme: UNS je, kaže, „očigledno postao deo vlasti“ i više ne deli iste vrednosti sa ostalima.
On tvrdi da je UNS u više navrata odbio da potpiše zajednička saopštenja, ili je „beskrajno odugovlačeći dovodio u pitanje sam smisao saopštenja“,
„Koalicija je neformalna organizacija koja je nastala tako što smo se dogovorili oko zajedničkih stavova. Očito je da UNS više ne deli te zajedničke vrednosti, a neke druge organizacije dele. Ovo je eskalacija jednog dugog razmimoilaženja oko nekih stavova, a sada možemo da kažemo da su neki naši vrednosni sudovi dijametralno suprotni jer UNS neprestano brani interese vlasti“, kaže Sejdinović.
On dodaje da i u svom reagovanju UNS „ponovo relativizuje napade“ i priznaje da članice Koalicije, pretpostavljajući to, UNS ovoga puta nisu ni konsultovale u vezi sa javnom osudom incidenata.
„Iskreno, pošto smo u ovakvim slučajevima imali nesuglasice sa UNS-om, smatrali smo da je potpuno nepotrebno da im nudimo ovo saopštenje jer su ranija iskustva govorila da ga ne bi prihvatili ili bi ga izmenili i poslali svoj predlog saopštenja sa izmenjenom suštinom i bez kritičke note“, smatra Sejdinović.
Očito je došlo vreme, zaključuje Sejdinović, za restrukturiranje medijske scene kako bi se jasno znalo „koja udruženja štite novinarska prava i medijske slobode, a koja interese vlasti“, te je ovo, poručuje on, ujedno i „izazov UNS-u na koju će stranu da ide“.
Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović je kratko prokomentarisao ove navode, rekavši da je „Sejdinović nervozan zbog činjenice da UNS ne pristaje na političke ultimatume NDNV-a i NUNS-a“.
„Kao najveće i najbrojnije udruženje novinara u zemlji, UNS se bori za interese novinara i nastaviće to da radi bez obzira šta o tome misle parapolitičke organizacije“, kaže Radomirović.
AOM kao kamen spoticanja
I pored toga što Asocijacija onlajn medija zvanično nije član ove koalicije, jer se UNS u razgovorima protivio prijemu AOM-a, nekoliko saopštenja su potpisali i oni.
Sejdinović kaže da u tome ne vidi problem, s obzirom na to da „ni UNS ni NUNS ni ostali nisu formalno deo Koalicije, jer ona nije formalizovana“.
„AOM je uglavnom delio stavove koje smo mi iznosili, tako da je prirodno da se nađe tu. Pošto pokriva veoma važan spektar naše medijske scene, mi ćemo insistirati da AOM postane deo Koalicije, sa ili bez UNS-a“, navodi Sejdinović.
Iz ovog udruženja, pak, kažu da su protiv širenja koje bi moglo da dovede do instrumentalizovanja Koalicije u političke svrhe.
„UNS je jasno upoznao druge članice Koalicije da se protivi uvođenju novih organizacija, posebno kada nema jasnih kriterijuma, već se ad hoc koriste pojedine organizacije u najčešće politički usmerenoj borbi“, zaključuju iz UNS-a.
IZVOR: Cenzolovka

Najnovije