Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

UNS: Koalicija da se drži profesionalnih principa zbog kojih je i osnovana

24.06.2017.
UNS

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što se jedna grupa medijskih profesionalaca okupljena na političkoj osnovi u javnosti lažno predstavlja pod nazivom Koalicija novinarskih i medijskih udruženja.

Ta loša praksa nije korektna ni prema UNS-u, koji se 2010. godine udružio sa kolegama u neformalnu Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja da bi se zajednički borili za profesionalne ciljeve i standarde.
UNS primećuje da se povremeno, kao što je to danas bio slučaj, u ime Koalicije novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, Lokal pres i ANEM, objavljuju saopštenja u kojima se izostavlja UNS, a zadržava ime Koalicije, najčešće kada se reaguje više kao grupa građanskih aktivista, a manje kao profesionalna novinarska i medijska udruženja.
U takvim slučajevima, umesto UNS-a, kao članovi Koalicije potpisuju se druga udruženja i asocijacije koja ne čine Koaliciju. Ovog puta, u saopštenju „Koalicija: U Srbiji suspendovana sloboda mišljenja i izražavanja“ kao deo Koalicije navedena je Asocijacija onlajn medija.
UNS, kao najveće i najbrojnije novinarsko udruženje u Srbiji, već je jasno upoznalo druge članice Koalicije novinarskih i medijskih udruženja da se protivi uvođenju novih organizacija, posebno kada nema jasnih kriterijuma, već se ad hoc koriste pojedine organizacije u najčešće politički usmerenoj borbi.   
IZVOR: UNS

Najnovije