Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Zahteva se hitna istraga zbog incidenta u Nišu

24.06.2017.
N1

Producenti filma "Albanke su naše sestre" čije je prikazivanje u Nišu ometeno i odloženo u četvrtak, zatražili su od vlasti hitnu istragu pretnji koje su tada upućene prisutnima n projekciji.

"Od nadležnih državnih organa Srbije zahtevamo da hitno sprovedu istragu o jučerašnjim otvorenim pretnjama nasiljem i smrću učesnicima i publici na tribini u Nišu čije je održavanje zbog tih pretnji odloženo", piše u zajedničkom saopštenju producenata filma - Nezavisnog društva novinara Vojvodine, BIRN Kosova i Foruma ZFD.
Navodi se da je sinoć u Nišu, "osoba u maskirnoj uniformi sa ekstremnonacionalističkim obeležjima", koja se predstavila kao "četnički vojvoda" pretila "klanjem izdajnika" i grupom od "50 četničkih koljača" da će "porazbijati prostorije Medija centra i prebiti prisutne" ako filmde prikazan.
"Ista osoba pretila je i da će zapaliti zastavu Kosova i tako potencijalno izazvati požar u zatvorenom prostoru. Istovremeno, grupa klerofašista ispred prostorija Medija centra je neprestano provocirala prisutne, pevala šovinističke pesme i gađala kamenjem i grumenima zemlje posetioce koji su pokušavali da izađu na terasu", piše u saopštenju.
Naglažava se da se to događalo pred očima policajaca, te da postoje i video-snimci koje će tri organizacije ustupiti organima gonjenja.
Organizacije su navele da je odgovornost za to nasilje preuzela zabranjena organizacija "Obraz", koju je MUP Srbije 2005. godine okarakterisao kao klerofašističku i čije je delovanje Ustavni sud Srbije zabranio 2012. godine.
Kako se navodi, projekcija filma "Albanke su naše sestre" u Kraljevu je otkazana zbog velikog broja pretnji.

IZVOR: N1

Najnovije