Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Tanjugovi fotografi nisu snimili događaj

07.06.2017.
branka djukic

Kolege, najpre želimo da razjasnimo da nijedan fotoreporter Novinske agencije Tanjug nije bio u blizini mesta gde se dogodio napad na gospodina Radosavljevića i koleginicu Valtner, niti je Tanjug u posedu bilo kakvih fotografija koje bi "svedočile" u tom smislu.

Smatramo krajnje nekorektnim, neprofesionalnim i nekolegijalnim naslovljavanje teksta "Tanjug sve slikao, ali ne da fotografije", koji sugeriše krivicu, zaveru i prikrivanje, a gde bi čitalac trebalo da stekne utisak da Tanjug čuva fotografije u interesu "nekog drugog".
Ceo tekst je baziran na rekla-kazala nagađanju i na neidentifikovanom navodnom fotografu Tanjuga.
Da li se neko predstavio kao Tanjugov fotograf, a da to nije? Da li je neko stekao pogrešan utisak da je neko Tanjugov fotograf? Ne znamo, ali jedno je sigurno - Tanjugovi fotografi nisu slikali događaj o kome govorite i Tanjug nema nikakve fotografije.
Zbog ovoga ćemo razmotriti i mogućnost da se ovaj slučaj iznese pred nadležni sud, jer nam ne ostaje mnogo drugih načina da se branimo od ovakvih stvari.
Takođe podsetićemo i Vas i vaše čitaoce da je Tanjug objavio sva reagovanja - osude udruženja novinara, nevladinog sektora, političnih partija, kao i saopštenje samog dnevnog lista Danas povodom događaja ispred skupštine Republike Srbije.
U tom smislu niti direktor Tanjuga niti njegovi urednici svakako nisu "prvi put čuli za ovaj slučaj" kada se sms-om obratila koleginica Valtner, ali je to svakako bio prvi put da čujemo da Tanjug ima neke fotografije koje krije od javnosti"
Autorka je direktorka Tanjuga
IZVOR: "Danas", Branka Đukić