Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Arežina: Tužio sam RTV da odbranim novinarsku profesiju

14.12.2016.
RTV

Bivši direktor programa Radio-televizije Vojvodine (RTV) Slobodan Arežina izjavio je u Osnovnom sudu u Novom Sadu da su iza njegove smene u maju ove godine stajali razlozi koji nisu navedeni u zvaničnom obrazloženju Upravnog odbora pokrajinskog javnog servisa, javlja Cenzolovka.

"Nakon moje smene, generalni direktor RTV i glavna urednica Prvog programa podneli su ostavke, dok je najmanje desetoro novinara, urednika i voditelja premešteno i dodeljena su im drugačija zaduženja", rekao je Arežina pred sudom u procesu koji je pokrenuo protiv RTV zbog, kako je navedeno u tužbi, nezakonite smene s mesta direktora programa te kuće.
On je, zbog svega toga, ubeđen u to da iza njegove smene stoji zapravo neki drugi razlozi, a ne oni koje je u svojoj odluci naveo UO RTV.
Upravni odbor RTV smenio je Arežinu 4. maja ove godine, stavljajući mu na dušu nedonošenje Plana proizvodnje i emitovanja programa, kao i pad gledanosti programa pokrajinskog javnog servisa.
Nakon toga je, aneksom ugovora o radu, premešten na mesto menadžera razvojnih projekata u RTV.
Arežina u svojoj tužbi traži poništavanje tog aneksa kao i odluke UO, čime bi mu bilo omogućeno vraćanje na funkciju direktora programa.
"Ovaj proces", objasnio je Arežina, "pokrenuo sam iz samo jednog razloga - da odbranim novinarsku profesiju". "Smatram nedopustivim da bilo ko s dokazanim vrhunskim kvalitetima, bio to sudija, lekar ili novinar, može da bude smenjen bez valjanog obrazloženja, kao što se to meni dogodilo", napomenuo je Arežina.
Osporavajući zvanične razloge za smenu, Arežina je ostao pri ranijem stavu da izrada Plana proizvodnje i emitovanja nije u nadležnosti direktora programa već, prema članu 45. Statuta RTV, generalnog direktora.
On se, pri tomer, pozvao na primer Radio-televizije Srbije gde je, kako je naveo, generalni direktor tog javnog servisa ovlastio svog pomoćnika da koordinira rad na izradi tog dokumenta, u saradnji sa direktorima produkcije i tehnike.
"Moja obaveza je bila da izradim programske koncepte i detaljne programske šeme za svih sedam medija u okviru RTV, i to sam na vreme uradio i o svemu tome se i Upravni odbor i Programski savet pohvalno izrazio", istakao je Arežina.
Prema rečima Arežine, na osnovu toga generalni direktor je mogao da zatraži od direktora tehnike i direktora produkcije da izrade planove proizvodnje i emitovanja i da on u tome eventualno koordinira.
Ali, ali od mene to niko nije zatražio, niti su direktori tehnike i produkcije ikada izneli primedbe ili probleme u radu zbog toga što taj plan nije donet, odgovorio je Arežina na pitanja svog advokata Jelene Stanić.
Bivši direktor programa RTV rekao je i da postoje podaci o tome da su gledanost i slušanost RTV, nakon dužeg perioda konstantnog rasta, drastično počeli da padaju u aprilu 2015. godine, pošto je ukinut signal RTV na predajniku Avala, kao i zbog procesa digitalizacije programa.
Advokat RTV: Arežina prekršio Statut
Na konstataciju Arežine da, od 2011. do 2015. kada je obavljao funkciju direktora i glavnog i odgovornog urednika Televizije RTV, nije izrađivan plan proizvodnje i emitovanja, advokat RTV Siniša Novković spočitao je Arežini da svoje nečinjenje po pitanju izrade plana proizvodnje i emitovanja "pravda ranijim nedonošenjem istog akta".
Prema rečima Novkovića, problematično to što taj akt nije donet u vreme Arežininog mandata, iako to nalaže Statut RTV koji je donet 2015. godine.
Advokat RTV rekao je i da Arežina "ne razlikuje plan proizvodnje i emitovanja programa, iz člana 39. Statuta RTV, i akt o planiranju, proizvodnji, emitovanju i arhiviranju, iz člana 45. Statuta", ukazavši na to da je potonji donet još 2002. i da nije prestao da važi izmenama Statuta RTV u međuvremenu.
Advokatica Arežine Jelena Stanić uzvratila je, međutim, tvrdnjom da taj akt više nije na snazi, dodavši da se on svejedno odnosio isključivo na televizijski program, umesto na sve medije unutar RTV.
Sudija Gordana Glavaški je sledeće ročište zakazala za 23. februar iduće godine, kada je planirano da svoje iskaze daju direktor Tehnike i Tehnologije RTV Jovan Bačić i direktorica Produkcije RTV Vanja Kranjec.
Advokat Novković insistirao je na njihovom svedočenju, tvrdeći da će oni pomoći da se razumeju razmere problema s kojima su se ti sektori RTV suočili zbog toga što Arežina nije na vreme doneo Plan proizvodnje i emitovanja programa.
Gledanost još niža posle smene
Pozvavši se na zvanične podatke, Arežina je predočio sudu da je u oktobru ove godine zabeležena najmanja gledanost RTV u proteklih pet godina. "Nije problem bio u nedonošenju akta ili u padu gledanosti, bilo je potrebno bilo kakvo opravdanje za moju smenu što je, zapravo, i bio cilj", ocenio je Arežina.
IZVOR: N1

Najnovije