Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

NDNV: Grad Novi Sad novcem građana plaća naprednjačke medije

05.12.2016.
NDNV

Nezavisno društvo novinara Vojvodine ukazuje javnosti da je, i ove godine, Grad Novi Sad ogromnu većinu novca namenjenu finansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa dodelio medijima bliskim Srpskoj naprednoj stranci, čime je još jednom – sada već tradicionalno – obesmislio proces konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja.
Dugo već vremena manje-više ista konkursna "stručna" komisija medijima raspoređuje novac poreskih obveznika, a očigledno da je jedini kriterijum za članstvo u njoj – politička podobnost i poslušnost. Nikako se drugačije ne može objasniti činjenica da su skoro dve trećine novca poreskih obveznika na konkursu koji je bio raspisan 11. oktobra ove godine i bio otvoren samo osam dana – dobili dva projekta, odnosno režimski list "Dnevnik" i Novosadska TV, medij koji je prošao kroz "čudnu" privatizaciju i dospeo u ruke vladajuće stranke.
Od 50 pristiglih predloga projekata, "stručna" komisija, koja bi po zakonu trebalo da bude sastavljena od nezavisnih medijskih stručnjaka i medijskih radnika, odabrala je 18 projekata, među kojima su, pored Dnevnika i Novosadske TV, i Večernje novosti i niška televizija Kopernikus, takođe vlasti bliski mediji, kao i pojedine stručnoj javnosti nedovoljno poznate produkcijske kuće.
Pored očigledne partijske pristrasnosti, jasno je da su pojedini članovi komisije bili i u sukobu interesa. Sama činjenica da u komisiji, kao medijski stručnjak (!), u nekoliko konkursnih procesa, sedi jedan od vodeći naprednjačkih političkih analitičara Dragomir Anđelković – najbolje govori i o stručnosti i o profesionalnosti njenog rada.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine će, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, tražiti uvid u sve predloge projekata podnete na ovaj javni konkurs, kao i obrazloženje odluke "stručne" komisije. Takođe, ohrabrujemo one medije i produkcijske kuće koji su oštećeni ovakvim radom komisije da razmotre mogućnost pokretanja upravnog spora pred Upravnim sudom, kako bi zaštitili svoje interese.
IZVOR: NDNV

Najnovije