Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Monitoring: Posle smena na RTV-u, Vlada Srbije znatno zastupljenija u dnevnicima

04.11.2016.
RTV

Višestruko narušen kvalitet informativnog programa
Kvalitet centralnih informativnih emisija na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) višestruko je narušen, a Vlada Srbije dvostruko je zastupljenija u njima nego pre smena, pokazala je uporedna analiza programa Novosadske novinarske škole, koja je sprovedena pre uredničkih smena i posle njih.
Dominatni su događaji koje organizuje vlast i njhova zastupljenost u informativnim emisijama porasla je sa 16 na 33 posto, što je čak trećinu ukupnog sadržaja jedne emisije,pokazali su rezultati monitoringa koji je trajao od januara do kraja juna ove godine, a koji se mogu pronaći na sajtu Novosadske novinarske škole.
Najveće promene zabeležene su u centralnim informativnim emisijama, Dnevniku i Vojvođanskom dnevniku, u kojima je povećana zastupljenost pseudodogađaja i osnovnih informativnih žanrova – vesti, izveštaja i saopštenja – a smanjen je prostor za analitičko i istraživačko novinarstvo.
U Dnevniku je zastupljenost izveštaja i agencijskih vesti porasla sa 30 na 49 odsto, dok je broj tematskih paketa prepolovljen u odnosu na period pre uredničkih smena. Dnevnici su postali čitački, sa mnogo saopštenja, bez mnogo tonskih izjava, a povećano je izveštavanje o aktivnostima Vlade Srbijei političkih partija, pokazali su rezultati istraživanja.
Monitoringom je ustanovljeno i to da je, u odnosu na period pre smena, sada na RTV-u znatno povećana zastupljenost izvršne vlasti, državne administracije i predstavnika pokrajinske vlasti, dok je s druge strane smanjen udeo nezavisnih institucija, policije i vojske, stranaka, pripadnika zakonodavne vlasti, ekonomskih subjekata i udruženja građana.
Izveštaj Novosadske novinarske škole pokazao je i da su akteri koji podržavaju smene na RTV-u, u poređenju sa akterima koji se smenama protive, u nekoliko navrata dobijali daleko povoljnije uslove za ispoljavanje svojih stavova.
Kako se navodi, reč je o do sada najobimnijem monitoringu programa javnih servisa u Srbiji, u okviru kojeg je praćeno dve hiljade časova informativnog, dokumentarnog, kulturnog, obrazovnog, dečijeg i sportskog programa Radio-televizije Vojvodine i Radio-televizije Srbije.
IZVOR: Autonomija

Najnovije