Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Tužba Slobodana Arežine višestruko značajna

18.07.2016.
RTV

Politički procesi u pokrajinskom javnom servisu koji su započeti smenom programskog direktora Slobodana Arežine, a nastavljeni iznuđenom ostavkom generalnog direktora Srđana Mihajlovića, kao što je stručna javnost upozoravala, povukli su mnogo novih društvenih reakcija.

Kako je Danas ranije najavio, Slobodan Arežina podneo je tužbu protiv RTV-a zbog nezakonite smene sa mesta programskog direktora te medijske kuće. 
U njoj se kaže da je smena, od 4. maja ove godine, bila u suprotnosti sa Zakonom o javnim medijskim servisima i odredbama statuta Javne medijske ustanove RTV, i zahteva se njeno poništenje. U tužbi se takođe zahteva poništenje aneksa ugovora o radu kojim je Arežina premešten na drugo radno mesto, odnosno zahteva se njegov povratak na mesto direktora programa RTV-a. 
Tužba Slobodana Arežine, koga zastupa advokatska kancelarija Beljanski mogla bi da ima višestruki značaj. Naime, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović najavio je da će ishod tog procesa umnogome uticati na mogućnost da pojedini novinari RTV-a koji su smenjeni podnesu tužbu Sudu za ljudska prava u Strazburu, i da se pozovu na presedan i slučaj Manole protiv Moldavije u kojem se Sud za ljudska prava proglasio nadležnim, iako domaće sudstvo nije dalo svoju poslednju reč. 
Politički inicirane smene dovele su do protesta i izlaska zaposlenih RTV na ulice, u čemu su podržani i od strane građanske javnosti. Najavljeno je i osnivanje Građanskih pokreta koji bi delovali i pored opozicionih partija koje su u poslednje vreme pokazale svu svoju anemičnost, ako se uopšte može definisati opozicija u Srbiji. 
U isto vreme u RTV-u dolazi do postavljanja novih kadrova, te je za novog generalnog direktora iz v.d. stanja postavljen Miodrag Koprivica.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, tražilo je od Radio-televizije Vojvodine informacije o javnim konkursima za izbor novog rukovodstva ovog javnog medijskog servisa, koji se sprovode daleko od očiju javnosti. 
- Iako bi izbor ključnih ljudi RTV - a morao da bude transparentan, iako bi građani i stručna javnost morali da znaju ko su kandidati za ključne funkcije, kakve su njihove profesionalne preporuke i kakav je njihov plan rada, RTV ove informacije skriva kao zmija noge, što samo može da znači da ove izbore prate neregularne radnje koje obesmišljavaju ideju javnog konkursa - rekli su iz NDNV-a. 
NDNV je zahtevao informacije ko su osobe koje su konkurisali za mesta generalnog direktora, direktora programa i glavnog i odgovornog urednika, zahtevao je njihove profesionalne biografije, kao i dodatna dokumenta vezana za prijave. Takođe zatražen je i program rada koji je po uslovima konkursa morao da dostavi novi generalni direktor Miodrag Koprivica, kao i njegovi do sada javnosti nepoznati protivkandidati.
IZVOR: "Danas"

Najnovije